Wykonanie

Jeżeli nie macie ochoty po raz kolejny piec
mięsa od
szynki, zróbcie z niego zrazy. Z pewnością będzie to ciekawe urozmaicenie dla waszej rodzinki, zwłaszcza kiedy podasz je z
kaszą, którą w wielu domach tak rzadko się już spożywa.Potrzebne składniki to :1 kg
mięsa od
szynki15-20 dag
boczku wędzonegokaszaolej1-2
cebule3-4
ogórkimąkasól,
pieprz,
słodka paprykaziele angielskie,
liść laurowywykałaczki

Formuła jest bardzo podobna do gulaszu – w zasadzie większość
mięs w sosie przygotowuje się podobnie. Zatem zaczynamy od umycia naszego kawałka
mięsa i osuszenia go. Następnie kroimy go w plastry w poprzek włókien. Nie przesadźcie by były za cienkie, gdyż
mięso od
szynki jest dosyć suche co mogłoby spowodować po rozbiciu „rozłażenie” się go. Kiedy mamy już gotowe rozbite kotleciki, zabieramy się za ich przyprawianie – klasycznie szczypta
soli,
pieprzu i
słodkiej papryki z obu stron.Kroimy
boczek w paseczki (niestety mój nie był za wysoki, przez co do każdego kotlecika będą wkładała do zawinięcia po dwa kawałki).ReklamaKroimy wzdłuż
ogórki, by uzyskać nie za grube paseczki – powinny być podobne grubością do paseczków
boczku.


Układamy je na kotleciku i zawijamy w rulonik, który na końcu zabezpieczamy przed rozwinięciem wykałaczką. Obtaczamy w
mące i układamy na patelni z rozgrzanym
olejem.


W czasie kiedy obsmażają nam się nasze zraziki, obieramy i szatkujemy
cebulkę na tzw. piórka – tj. na pół i w cieniutkie plasterki (by nie przytłoczyła naszego dania). Kiedy zrazy będą już obsmażone na jasno-złoty kolor, na tej samej patelni podsmażamy
cebulkę.


W garnku gotujemy trochę
wody z paroma kuleczkami
ziela angielskiego (3-4) i liśćmi laurowymi (3-4). Można wsypać też parę kuleczek
czarnego pieprzu. Układamy w nim obsmażone zrazy i podsmażoną
cebulkę. Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości. Jeżeli lubicie bardzo gęsty sos, możecie go zagęścić odrobiną
mąki – jednak ten nasz nie jest bardzo wodnisty, dzięki temu że zrazy obtaczaliśmy w
mące. Jeżeli uznacie, że
sosu jest za mało – dolejcie jeszcze trochę
wody do garnka.

Zrazy z
mięsa od
szynki są pysznie kruche i chude.
Boczek z
ogórkiem w środku dodają im pikanterii. W połączeniu z
kaszą polaną sosem – danie pierwszoligowe

