ßßß Cookit - przepis na Zrazy z szynki

Zrazy z szynki

nazwa

Wykonanie

Jeżeli nie macie ochoty po raz kolejny piec mięsa od szynki, zróbcie z niego zrazy. Z pewnością będzie to ciekawe urozmaicenie dla waszej rodzinki, zwłaszcza kiedy podasz je z kaszą, którą w wielu domach tak rzadko się już spożywa.
Potrzebne składniki to :
1 kg mięsa od szynki
15-20 dag boczku wędzonego
kasza
olej
1-2 cebule
3-4 ogórki
mąka
sól, pieprz, słodka papryka
ziele angielskie, liść laurowy
wykałaczki
Formuła jest bardzo podobna do gulaszu – w zasadzie większość mięs w sosie przygotowuje się podobnie. Zatem zaczynamy od umycia naszego kawałka mięsa i osuszenia go. Następnie kroimy go w plastry w poprzek włókien. Nie przesadźcie by były za cienkie, gdyż mięso od szynki jest dosyć suche co mogłoby spowodować po rozbiciu „rozłażenie” się go. Kiedy mamy już gotowe rozbite kotleciki, zabieramy się za ich przyprawianie – klasycznie szczypta soli, pieprzu i słodkiej papryki z obu stron.
Kroimy boczek w paseczki (niestety mój nie był za wysoki, przez co do każdego kotlecika będą wkładała do zawinięcia po dwa kawałki).
Reklama
Kroimy wzdłuż ogórki, by uzyskać nie za grube paseczki – powinny być podobne grubością do paseczków boczku.
Układamy je na kotleciku i zawijamy w rulonik, który na końcu zabezpieczamy przed rozwinięciem wykałaczką. Obtaczamy w mące i układamy na patelni z rozgrzanym olejem.
W czasie kiedy obsmażają nam się nasze zraziki, obieramy i szatkujemy cebulkę na tzw. piórka – tj. na pół i w cieniutkie plasterki (by nie przytłoczyła naszego dania). Kiedy zrazy będą już obsmażone na jasno-złoty kolor, na tej samej patelni podsmażamy cebulkę.
W garnku gotujemy trochę wody z paroma kuleczkami ziela angielskiego (3-4) i liśćmi laurowymi (3-4). Można wsypać też parę kuleczek czarnego pieprzu. Układamy w nim obsmażone zrazy i podsmażoną cebulkę. Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości. Jeżeli lubicie bardzo gęsty sos, możecie go zagęścić odrobiną mąki – jednak ten nasz nie jest bardzo wodnisty, dzięki temu że zrazy obtaczaliśmy w mące. Jeżeli uznacie, że sosu jest za mało – dolejcie jeszcze trochę wody do garnka.
Zrazy z mięsa od szynki są pysznie kruche i chude. Boczek z ogórkiem w środku dodają im pikanterii. W połączeniu z kaszą polaną sosem – danie pierwszoligowe
Źródło:http://bettycook.pl/2013/02/zrazy-z-szynki