Wykonanie
Ciasto urzeka kolorami jak kolorowa cygańska spódnica, jak śpiewy i tańce przy ognisku...Zrobiłam w formie
tortu z połowy składników, przepis podaję na dużą blaszkę, bo jest pyszne :)

przepis stąd z moimi zmianamiciasto podstawowe:9
białek1 szklanka
oleju1,5 szklanki
mąki pszennej tortowej2 kopiaste łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 szklanki
cukru2 łyżki
cukru waniliowegociasto I:ciasto podstawowe + 4
żółtka i 2 łyżki
mąki pszennej tortowejciasto II:ciasto podstawowe + 1 łyżka
kakaociasto III:ciasto podstawowe + 1
kisiel ( 40g)
wiśniowy lub
truskawkowy bez
cukruciasto IV:ciasto podstawowe + 3 łyżki suchego
makumasa śmietanowa:7
galaretek ( 2 o takim samym smaku i 5 w różnych kolorach)650 gramów
serka waniliowego typu Daniowierzch:
polewa czekoladowa + dowolna dekoracjaKażdą z 5
różnokolorowych galaretek (można
mieć np. 3 różne i 2 takie same) rozpuszczamy w szklance
wody, dokładnie mieszamy i wylewamy je do osobnych płaskich naczyń (użyłam miseczek i głębokich talerzy), schładzamy do całkowitego stężenia.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy
cukry, ubijamy chwilkę, następnie dodajemy
olej, i
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, miksujemy wszystko na jednolitą i gładką masę. Następnie dzielimy ja na 4 równe części ( u mnie każda po 125 gramów, robiłam z połowy składników).Do pierwszej części dodajemy
żółtka i
mąkę, miksujemy.Do drugiej dodajemy
kakao, miksujemy.Do trzeciej dodajemy
kisiel, miksujemy (nie polecam z Oetkera jak u mnie, masa wyszła blada).Do czwartej suchy
mak, ucieramy.Blachę o wymiarach 25x38 cm wykładamy papierem do pieczenia. Najpierw na środek formy wylewamy 2 łyżki pierwszego ciasta,
potem na środek „kleksa” 2 łyżki kolejnego ciasta i tak do wykończenia wszystkich mieszanek. Czyli jak przy cieście „Zebra”, tylko bawimy się z 4 kolorami.

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka, studzimy i przekrawamy na dwa blaty.Stężałe
galaretki kroimy w kosteczkę.Dwie
galaretki o takim samym smaku rozpuszczamy w 400 ml wrzątku, dokładnie mieszamy, schładzamy i miksujemy z
serkiem homogenizowanym.

Do masy dodajemy okrojone pozostałe
galaretki, mieszamy, chwilkę odczekujemy aż masa zacznie nam lekko tężeć i wylewamy na spód ciasta, delikatnie wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy drugim blatem, lekko dociskamy i wkładamy do lodówki do stężenia.Przygotowujemy polewę, polewamy nią ciasto, dowolnie dekorujemy.

