Wykonanie
Szybka, jak każdy tego typu wypiek, z powodzeniem można zrobić ją również na święta :)

przepis pochodzi od Asi250 gramów miękkiego
masła5 jaj (
białka i
żółtka osobno)1 szklanka
cukru2 szklanki
mąki pszennej (odjąć jedną łyżkę)1 łyżka
cukru waniliowego1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego lub parę kropel aromatu1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia8 łyżek
oleju1 łyżeczka
octu1 łyżka
kakao0,5 szklanki
makupolewa czekoladowa lub
cukier puder do posypania
Masło utrzeć z
cukrami na puszystą masę, dodać
żółtka,
olejek waniliowy lub ekstrakt,
ocet,
olej i zmiksować razem. Następnie dodać
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia, zmiksować.
Białka ubić na sztywną piane i wmieszać do ciasta.Ciasto podzielić na 3 równe części, do pierwszej dodać łyżkę
kakao, do drugiej łyżkę
mąki, a do trzeciej
mak.Do natłuszczonej i posypanej
bułką tartą lub
kaszą manną keksówki nałożyć na spód najpierw jasne ciasto, na nie wyłożyć ciasto ciemne, a na wierzch wyłożyć ciasto z
makiem.Piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzić, posypać
cukrem pudrem lub polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi, siekanymi
orzechami lub
płatkami migdałowymi.