Wykonanie
Kolorowe jak cygańska falbaniasta spódnica... Pyszne, lekkie...idealne :)Przepis znalazłam w gazetce Przyślij przepis (11/2013 - nr 72). Kupne
galaretki w cukrze zamieniłam na zwykłe
galaretki, które po stężeniu pokroiłam w kostkę.


Składniki:Ciasto:1,5 szklanki
cukru1
cukier waniliowy9
białek4
żółtka1,5 szklanki
mąki pszennej + 2 łyżki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanki
oleju1 łyżka
kakao3 łyżki suchego
maku1
kisiel czerwony (
truskawkowy lub
wiśniowy)Masa serowa:50 dag
waniliowego serka homogenizowanego4 kolorowe
galaretki + 1 szklanka
wody na każdą
galaretkę1
galaretka brzoskwiniowa + 1 szklanka
wodySposób przygotowania:1.
Białka ubijamy z
cukrem, a
potem partiami
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia oraz wlewamy
olej. Ciasto dzielimy na 4 równe części: do jednej dodajemy
żółtka i dwie łyżki
mąki, do drugiej suchy
mak, do trzeciej
kakao, a do ostatniej suchy
kisiel.2. Blachę (25x36 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na środek nakładamy trochę ciasta z
makiem, na to ciasto z
kakao,
potem ciasto z
kisielem, a na koniec z
żółtkami, i tak, aż do wyczerpania ciasta. Całość pieczemy ok. 40 minut w 180 st.C. Kiedy ciasto ostygnie, kroimy na dwa blaty.3. Cztery kolorowe
galaretki rozpuszczamy osobno w 4 szklankach
wody. Studzimy i odstawiamy do stężenia. Kiedy stężeją, kroimy w kostkę.4.
Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Jak ostygnie to mieszamy z
serkiem homogenizowanym, następnie dodajemy pokrojone w kostkę
galaretki. Kiedy masa lekko stężeje, przekładamy ciasto.5. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu. Wierzch posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego!!!***Ponieważ po upieczeniu ciasta zostało mi 5
żółtek, postanowiłam coś z nimi zrobić. Niestety samych
żółtek nie da się zamrozić jak
białek i ponownie użyć. Zrobiłam coś innego :) Otóż zagniotłam ciasto kruche i zamroziłam. Będzie w sam raz na szarlotkę lub kruche babeczki :)
