Wykonanie
Wybitnie bezproblemowy, wilgotny, pachnący, pyszny ! Można upiec go również w prodiżu.

4,5 szklanki
mąki pszennej2 szklanki
cukru1 łyżeczka
cynamonu3 kopiaste łyżeczki
kakao1,5 szklanki
oleju5
jajek2 kopiaste łyżeczki
proszku do pieczenia lub
sody1,5 kg
jabłekgarść posiekanych
orzechów (opcjonalnie)garść sparzonych i odsączonych
rodzynek (opcjonalnie)
cukier puder na wierzch lub
polewa czekoladowaJabłka umyć, obrać, pokroić w kosteczkę.
Jaja ubić z
cukrem dodać
olej,
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
cynamon,
kakao, zmiksować do połączenia składników.Dodać
jabłka, ewentualnie
orzechy lub
rodzynki wymieszać łyżką.Blachę o wymiarach 25x30 cm wysmarować
olejem, wysypać
kaszą manną lub
bułką tartą, przełożyć do niej ciasto, wyrównać wierzch.Piec około 55 minut w temperaturze 180 stopni.Ciepłe ciasto posypać
cukrem pudrem lub wystudzone polać
polewą czekoladową.Uwaga:
Rodzynki można namoczyć sobie wcześniej w
rumie.