ßßß
4,5 szklanki mąki pszennej2 szklanki cukru1 łyżeczka cynamonu3 kopiaste łyżeczki kakao1,5 szklanki oleju5 jajek2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia lub sody1,5 kg jabłekgarść posiekanych orzechów (opcjonalnie)garść sparzonych i odsączonych rodzynek (opcjonalnie)cukier puder na wierzch lub polewa czekoladowaJabłka umyć, obrać, pokroić w kosteczkę.Jaja ubić z cukrem dodać olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamon, kakao, zmiksować do połączenia składników.Dodać jabłka, ewentualnie orzechy lub rodzynki wymieszać łyżką.Blachę o wymiarach 25x30 cm wysmarować olejem, wysypać kaszą manną lub bułką tartą, przełożyć do niej ciasto, wyrównać wierzch.Piec około 55 minut w temperaturze 180 stopni.Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem lub wystudzone polać polewą czekoladową.Uwaga: Rodzynki można namoczyć sobie wcześniej w rumie.