To bardzo proste do wykonania i szybkie ciasto jest wyjątkowo pyszne, nie tylko puszyste, ale i wilgotne, można też stosować różne kombinacje owoców i bakalii byle tylko zachować proporcje.składniki* 2 szklanki mąki pszennej* 1 szklanka cukru* 4 jajka* 2 łyżeczki kakao* 2 łyżeczki cynamonu* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 1 łyżeczka sody* 1/2 szklanki oleju* 1/2 szklanka posiekanych orzechów* 3 duże jabłka* 1/2 szklanki pokrojonych suszonych moreli* 1/2 szklanki rodzynekSposób wykonaniaJajka ubić z cukrem,dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i kakao oraz olej i dokładnie wymieszać.Do ciasta dodać orzechy oraz pokrojone jabłka, morele i wymieszać.Przełożyć do formy(24/32 cm) lub tortownicy (27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temp. 180 stopni ok. 50 min do tzw suchego patyczka.