Wykonanie

Bardzo mało wymagające ciasto z
jabłkami, zawsze się udaje, jest aromatyczne, wilgotne i bardzo smaczne. Do tego ciasta proponuję użyć twardych
jabłek, takich jak antonówka lub szara reneta, aby za mocno się nie rozpadły i po upieczeniu zachowały swój kształt.


Składniki:(na dużą formę: 34 cm x 25 , 5 cm x 7 cm)3 szklanki
mąki pszennej1 1/2 kg twardych
jabłek1 szklanka
oleju1 szklanka
mleka1 szklanka
cukru4
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżka
cukru z
wanilią2 łyżeczki
cynamonu3 łyżki naturalnego
kakaogarść
rodzynek i dowolnych
orzechówPrzygotowanie:
Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne, obrać ze skórki (u mnie szara reneta, bez obierania) i pokroić na dość dużą kostkę. Jeśli nie mamy dobrych twardych
jabłek, to lepiej je obrać, gdyż po upieczeniu
jabłka zbyt się rozpadną i będzie mocno wyczuwalna skórka.
Jajka zmiksować z
cukrem do jego rozpuszczenia się, następnie dodać
olej i
mleko.Wymieszać ze sobą
mąkę,
kakao,
sodę,
proszek do pieczenia i stopniowo dodając do masy zmiksować tak, aby nie było grudek.Ciasto wylać na
jabłka, delikatnie wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej
margaryną i wysypanej
bułką tartą.Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C około 50 minut. Przy sprawdzaniu stanu upieczenia patyczkiem, suchego patyczka nie będzie. Patyczek będzie wilgotny od soku, lecz nie powinno na nim być przyklejonego surowego ciasta.Po wystudzeniu, jeśli ciasto będzie za mało słodkie można posypać
cukrem pudrem.