ßßß
Bardzo mało wymagające ciasto z jabłkami, zawsze się udaje, jest aromatyczne, wilgotne i bardzo smaczne. Do tego ciasta proponuję użyć twardych jabłek, takich jak antonówka lub szara reneta, aby za mocno się nie rozpadły i po upieczeniu zachowały swój kształt.
Składniki:(na dużą formę: 34 cm x 25 , 5 cm x 7 cm)3 szklanki mąki pszennej1 1/2 kg twardych jabłek1 szklanka oleju1 szklanka mleka1 szklanka cukru4 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżka cukru z wanilią2 łyżeczki cynamonu3 łyżki naturalnego kakaogarść rodzynek i dowolnych orzechówPrzygotowanie:Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne, obrać ze skórki (u mnie szara reneta, bez obierania) i pokroić na dość dużą kostkę. Jeśli nie mamy dobrych twardych jabłek, to lepiej je obrać, gdyż po upieczeniu jabłka zbyt się rozpadną i będzie mocno wyczuwalna skórka.Jajka zmiksować z cukrem do jego rozpuszczenia się, następnie dodać olej i mleko.Wymieszać ze sobą mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i stopniowo dodając do masy zmiksować tak, aby nie było grudek.Ciasto wylać na jabłka, delikatnie wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C około 50 minut. Przy sprawdzaniu stanu upieczenia patyczkiem, suchego patyczka nie będzie. Patyczek będzie wilgotny od soku, lecz nie powinno na nim być przyklejonego surowego ciasta.Po wystudzeniu, jeśli ciasto będzie za mało słodkie można posypać cukrem pudrem.