Wykonanie
Ciasto dla amatorów
kawy ze
śmietanką. Dla przełamania smaku nr 1 (
kawowego), dałam
wiśnie, wg nas te dwa smaki idealnie ze sobą współgrają, polecam bardzo :)
biszkopt bakaliowy:2
jaja2 kopiaste łyżki
mąki pszennej0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 kopiasta łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
rumu lub
aromat rumowy60 gramów średnio posiekanych
orzechów włoskichgarść
rodzynek4 łyżki
cukruponcz:1/3 szklanki zimnej i osłodzonej
kawy z kilkoma kroplami
cytrynymasa kawowa:250 ml
śmietanki kremówki 30%4 łyżki
cukru pudru1,5 łyżki
kawy rozpuszczalnej + 2 łyżki przegotowanej
wody (można też użyć
cappuccino)1 łyżka (z górką)
żelatyny + 1/3 szklanki wrzątkumasa śmietanowa:300 ml
śmietanki kremówki 30%2 kopiaste łyżki
cukru pudru1 łyżeczka
cukru waniliowego1 łyżka (z górką)
żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku na wierzch:300 gramów
wiśni ( poza sezonem mogą być z kompotu lub mrożone)2
galaretki wiśniowe + 0,7 litra wrzątku
Jaja całe ubić z
cukrem.
Mąki przesiać z
proszkiem do pieczenia, dodać do
jajek, wlać
rum, zmiksować, następnie wsypać
orzechy,
rodzynki, wymieszać łyżką. Kwadratową blachę o
boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wygładzić. Piec około 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Wystudzić, naponczować
kawą.Schłodzoną mocno
śmietankę ubić na sztywno, kiedy będzie już prawie gotowa dodać
cukier puder, zmiksować.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, bardzo dokładnie wymieszać.
Kawę wymieszać z 2 łyżkami ciepłej
wody, schłodzić, wlać do
śmietanki, zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Schłodzoną
żelatynę zahartować dwiema łyżkami masy kawowej, wlać do całości i zmiksować. Masę wyłożyć na naponczowany
biszkopt. Wsadzić do lodówki do całkowitego stężenia.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, schłodzić.
Śmietankę ubić z
cukrem pudrem,
żelatynę zahartować dwiema łyżkami masy, wlać do całości, zmiksować, wylać na masę
kawową. Wstawić do lodówki do stężenia.
Galaretki rozpuścić we wrzątku, schłodzić do lekkiego stężenia.Na
masie śmietanowej poukładać zamrożone lub świeże
wiśnie, zalać tężejącą
galaretką wiśniową, wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.UWAGA: Jeśli używamy mrożonych
wiśni, nie rozmrażamy ich przed poukładaniem.
