ßßß
biszkopt bakaliowy:2 jaja2 kopiaste łyżki mąki pszennej0,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżka rumu lub aromat rumowy60 gramów średnio posiekanych orzechów włoskichgarść rodzynek4 łyżki cukruponcz:1/3 szklanki zimnej i osłodzonej kawy z kilkoma kroplami cytrynymasa kawowa:250 ml śmietanki kremówki 30%4 łyżki cukru pudru1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej + 2 łyżki przegotowanej wody (można też użyć cappuccino)1 łyżka (z górką) żelatyny + 1/3 szklanki wrzątkumasa śmietanowa:300 ml śmietanki kremówki 30%2 kopiaste łyżki cukru pudru1 łyżeczka cukru waniliowego1 łyżka (z górką) żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku na wierzch:300 gramów wiśni ( poza sezonem mogą być z kompotu lub mrożone)2 galaretki wiśniowe + 0,7 litra wrzątkuJaja całe ubić z cukrem. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do jajek, wlać rum, zmiksować, następnie wsypać orzechy, rodzynki, wymieszać łyżką. Kwadratową blachę o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wygładzić. Piec około 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Wystudzić, naponczować kawą.Schłodzoną mocno śmietankę ubić na sztywno, kiedy będzie już prawie gotowa dodać cukier puder, zmiksować.Żelatynę rozpuścić we wrzątku, bardzo dokładnie wymieszać.Kawę wymieszać z 2 łyżkami ciepłej wody, schłodzić, wlać do śmietanki, zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Schłodzoną żelatynę zahartować dwiema łyżkami masy kawowej, wlać do całości i zmiksować. Masę wyłożyć na naponczowany biszkopt. Wsadzić do lodówki do całkowitego stężenia.Żelatynę rozpuścić we wrzątku, schłodzić.Śmietankę ubić z cukrem pudrem, żelatynę zahartować dwiema łyżkami masy, wlać do całości, zmiksować, wylać na masę kawową. Wstawić do lodówki do stężenia.Galaretki rozpuścić we wrzątku, schłodzić do lekkiego stężenia.Na masie śmietanowej poukładać zamrożone lub świeże wiśnie, zalać tężejącą galaretką wiśniową, wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.UWAGA: Jeśli używamy mrożonych wiśni, nie rozmrażamy ich przed poukładaniem.