Wykonanie
Aromatyczne, korzenne ciasto, wg mnie to połączenie murzynka z piernikiem :), bardzo szybkie i banalnie łatwe :)Po namyśle przełożyłam go powidłami i to był dobry pomysł :) Ciasto dośc szybko obsycha.

2
jaja70 gram
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego70 gram stopionego, schłodzonego
masła30 gram
miodu (2 łyżeczki)100 gram
mąki pszennej (dałam
tortową)10 gram
kakao150 gram
bakalii (dałam tylko garść
rodzynek)1 łyżeczka
proszku do pieczenia (jeśli dajecie jeszcze
orzechy, proponuję dać 1 i 1/3 łyżeczki)1 kopiasta łyżeczka
przyprawy do piernika
polewa czekoladowa +
wiórki kokosoweMiód wymieszać ze schłodzonym ale wciąż płynnym
masłem.
Rodzynki wcześniej zamoczyć 20 minut we wrzątku, następnie dokładnie odcedzić.
Jaja (całe) z
cukrami ubić na parze (na garnku z wrzącą
wodą, ale nie gotującą się) na sztywny krem. Dodać przesianą
mąkę wymieszaną z
kakao,
proszkiem do pieczenia i
przyprawą do piernika. Miksować aż powstanie gładka masa, następnie dodać wymieszane
masło z
miodem, zmiksować i dodać
bakalie, wymieszać delikatnie łyżką.Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
mąką (dałam krupczatkę) formy keksowej, piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Schłodzone ciasto polać polewą (użyłam lukrowej z Dr. Oetkera) i posypać wiórkami (opcjonalnie).
