ßßß Cookit - przepis na miodownik wg Ewy Wachowicz

miodownik wg Ewy Wachowicz

nazwa

Wykonanie

Aromatyczne, korzenne ciasto, wg mnie to połączenie murzynka z piernikiem :), bardzo szybkie i banalnie łatwe :)
Po namyśle przełożyłam go powidłami i to był dobry pomysł :) Ciasto dośc szybko obsycha.
2 jaja
70 gram cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
70 gram stopionego, schłodzonego masła
30 gram miodu (2 łyżeczki)
100 gram mąki pszennej (dałam tortową)
10 gram kakao
150 gram bakalii (dałam tylko garść rodzynek)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (jeśli dajecie jeszcze orzechy, proponuję dać 1 i 1/3 łyżeczki)
1 kopiasta łyżeczka przyprawy do piernika
polewa czekoladowa + wiórki kokosowe
Miód wymieszać ze schłodzonym ale wciąż płynnym masłem.
Rodzynki wcześniej zamoczyć 20 minut we wrzątku, następnie dokładnie odcedzić.
Jaja (całe) z cukrami ubić na parze (na garnku z wrzącą wodą, ale nie gotującą się) na sztywny krem. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Miksować aż powstanie gładka masa, następnie dodać wymieszane masło z miodem, zmiksować i dodać bakalie, wymieszać delikatnie łyżką.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką (dałam krupczatkę) formy keksowej, piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Schłodzone ciasto polać polewą (użyłam lukrowej z Dr. Oetkera) i posypać wiórkami (opcjonalnie).
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/10/miodownik-wg-ewy-wachowicz.html