ßßß
2 jaja70 gram cukru1 łyżeczka cukru waniliowego70 gram stopionego, schłodzonego masła30 gram miodu (2 łyżeczki)100 gram mąki pszennej (dałam tortową)10 gram kakao150 gram bakalii (dałam tylko garść rodzynek)1 łyżeczka proszku do pieczenia (jeśli dajecie jeszcze orzechy, proponuję dać 1 i 1/3 łyżeczki)1 kopiasta łyżeczka przyprawy do piernikapolewa czekoladowa + wiórki kokosoweMiód wymieszać ze schłodzonym ale wciąż płynnym masłem.Rodzynki wcześniej zamoczyć 20 minut we wrzątku, następnie dokładnie odcedzić.Jaja (całe) z cukrami ubić na parze (na garnku z wrzącą wodą, ale nie gotującą się) na sztywny krem. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Miksować aż powstanie gładka masa, następnie dodać wymieszane masło z miodem, zmiksować i dodać bakalie, wymieszać delikatnie łyżką.Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką (dałam krupczatkę) formy keksowej, piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Schłodzone ciasto polać polewą (użyłam lukrowej z Dr. Oetkera) i posypać wiórkami (opcjonalnie).