Wykonanie
Bardzo sympatyczna babeczka, nutella i
orzechy są wiodącymi
smakami, poza tym nie jest wilgotna ani sucha, taka pomiędzy :) Idealna do
kawki lub na przekąskę do
mleka dla dzieciaków :)

inspiracja stąd4
jaja200 gramów
mąki pszennej (dałam
tortową)100 gramów nutelli70 gramów drobno posiekanych lub zmielonych
orzechów laskowych200 gramów stopionego, schłodzonego
masła120 gramów
cukru2 kopiaste łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki ciemnego
kakaopolewa czekoladowaJaja, nutellę wyjąc sobie wcześniej z lodówki by miały temperaturę pokojową.Stopione
masło zmiksować z
cukrem, nutellą na jednolitą puszystą masę. Następnie dodawać po jednym
jaju i miksować.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia,
kakao, dodać do masy czekoladowej i zmiksować tylko do połączenia składników (moje ciasto było dość gęste).Następnie dosypać posiekane lub zmielone
orzechy, wymieszać łyżką.Keksówkę o wymiarach 10x25 wysmarować
masłem i posypać
kaszą manną, wyłożyć ciasto, wyrównać wierzch. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po 20 minutach pieczenia na środku ciasta zrobić wzdłuż płytkie nacięcie i piec dalej.Po wystudzeniu można polać
polewą czekoladową i ozdobić wg inwencji twórczej :)
