ßßß
Piernik miodowy to nieodstępny element świątecznych ciast. Idealny na Święta Bożego Narodzenia, lecz nie tylko – możemy go serwować jako deser, przez cały rok! :)Składniki:500 g mąki250 g miodu naturalnego100 g cukru1 jajko½ szklanki mleka1 łyżka ciemnego kakao1 opakowanie cukru waniliowego1 łyżeczka przyprawy do piernika2 łyżeczki proszku do pieczeniabakalie (rodzynki, orzechy, figi)tłuszcz do posmarowania formySposób przygotowania:Mleko lekko podgrzewamy z miodem, dodajemy cukier wanilinowy i roztrzepane jajko. Mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia.Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, całość przesiewamy. Dodajemy przyprawy, wlewamy przestudzone mleko z miodem i dokładnie mieszamy.Dodajemy drobno pokrojone, oprószone mąką bakalie.Ciasto przelewamy do wysokiej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.Po upieczeniu pozostawiamy piernik jeszcze na ok. 10 min. w piekarniku.W zależności od upodobań, piernik możemy polać polewą czekoladową lub lukrem.Piernik miodowy gotowy! Smacznego!