Wykonanie

Piernik
miodowy to nieodstępny element świątecznych ciast. Idealny na Święta Bożego Narodzenia, lecz nie tylko – możemy go serwować jako deser, przez cały rok! :)Składniki:500 g
mąki250 g
miodu naturalnego100 g
cukru1
jajko½ szklanki
mleka1 łyżka ciemnego
kakao1 opakowanie
cukru waniliowego1 łyżeczka
przyprawy do piernika2 łyżeczki
proszku do pieczeniabakalie (
rodzynki,
orzechy,
figi)tłuszcz do posmarowania formySposób przygotowania:
Mleko lekko podgrzewamy z
miodem, dodajemy
cukier wanilinowy i roztrzepane
jajko. Mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia.
Mąkę mieszamy z
kakao i
proszkiem do pieczenia, całość przesiewamy. Dodajemy
przyprawy, wlewamy przestudzone
mleko z
miodem i dokładnie mieszamy.Dodajemy drobno pokrojone, oprószone
mąką bakalie.Ciasto przelewamy do wysokiej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.Po upieczeniu pozostawiamy piernik jeszcze na ok. 10 min. w piekarniku.W zależności od upodobań, piernik możemy polać
polewą czekoladową lub lukrem.Piernik
miodowy gotowy! Smacznego!