ßßß Cookit - przepis na Piernik miodowy

Piernik miodowy

nazwa

Wykonanie

Piernik miodowy to nieodstępny element świątecznych ciast. Idealny na Święta Bożego Narodzenia, lecz nie tylko – możemy go serwować jako deser, przez cały rok! :)
Składniki:
500 g mąki
250 g miodu naturalnego
100 g cukru
1 jajko
½ szklanki mleka
1 łyżka ciemnego kakao
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka przyprawy do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia
bakalie (rodzynki, orzechy, figi)
tłuszcz do posmarowania formy
Sposób przygotowania:
Mleko lekko podgrzewamy z miodem, dodajemy cukier wanilinowy i roztrzepane jajko. Mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia.
Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, całość przesiewamy. Dodajemy przyprawy, wlewamy przestudzone mleko z miodem i dokładnie mieszamy.
Dodajemy drobno pokrojone, oprószone mąką bakalie.
Ciasto przelewamy do wysokiej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Po upieczeniu pozostawiamy piernik jeszcze na ok. 10 min. w piekarniku.
W zależności od upodobań, piernik możemy polać polewą czekoladową lub lukrem.
Piernik miodowy gotowy! Smacznego!
Źródło:http://kozakgotuje.pl/piernik-miodowy