Wykonanie
Są bardzo uniwersalne, do masy możemy dodać to, co aktualnie mamy w lodówce, kawałek
kiełbaski,
pieczarki,
boczek czy inne dodatki, mogą być też przyrządzone z produktów bazowych i będą równie dobre. Podane z pikantną surówką,
ostrym sosem np.
czosnkowym będą wyśmienitym i ekonomicznym obiadkiem :)

1 szklanka
ryżu białego (ma być po ugotowaniu klejący)2
jaja200 gram drobno startego twardego (niekoniecznie)
sera żółtego0,5 pęczka
zieleniny (
pietruszka,
koperek)50 gram
wędzonej szynki (akurat miałam w lodówce)szczypta
gałki muszkatałowej (opcjonalnie)
sól,
pieprz (może też być
ziołowy)2 łyżki
kaszy manny (jeśli masa słabo się klei)
bułka tarta do obtaczania (około 5 łyżek)
Ryż zalać 3 szklankami
wody, osolić lekko, gotować na małym ogniu, dopóki
woda całkiem się nie zredukuje,
ryż ma być klejący i lekko rozgotowany (jeśli po wyparowaniu
wody stwierdzimy, że
ryż jeszcze nie jest gotowy, podlejmy go małą ilością gorącej
wody i gotujmy dalej). Lekko go przestudzić, następnie dodać starty na drobnych oczkach
ser, wbić roztrzepane widelcem
jaja, wsypać
zieleninę, dodać
wędlinkę czy inne dodatki, doprawić
solą,
pieprzem,
gałką muszkatałową, wymieszać dokładnie. Jeśli masa słabo się klei, wsypać
kaszę mannę i wymieszać.Kotleciki obtaczać w
bułce tartej, smażyć na
oleju do zezłocenia.
