Wykonanie
Jako, że zaczynamy sezon
jabłkowy, dziś mam dla Was kolejną pyszną szarlotkę, zaskakującą bogactwem smaków, pachnące
cynamonem jabłka z dodatkiem
orzechów,
rodzynek,
żurawiny pod
waniliową pianką z
kakaowym wierzchem :)

ciasto:3 szklanki
mąki pszennej0,5 szklanki
cukru3
żółtka250 gram
masła1 łyżka
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczeniamasa
jabłkowa:1,5 kg słodkich
jabłek3 łyżki
kaszy manny100 gram
rodzynek50 gram
suszonej żurawiny100 gram
orzechów (mogą być włoskie, laskowe) lub
migdałów (posiekanych)
cynamonpianka:6
białek2 paczki budyniu
śmietankowego lub
waniliowego bez
cukru ( razem 80 gram)3/4 szklanki
cukruponadto:3 kopiaste łyżeczki ciemnego
kakaoMąkę posiekać z
masłem, dodać proszek,
cukry,
żółtka, zagnieść kruche ciasto. Podzielić je dwie części. 2/3 i 1/3. Do mniejszej części dodać
kakao i dobrze zagnieść, by się równomiernie rozprowadziło, ciasto zwinąć w folię aluminiową i wsadzić do zamrażarki.Drugą część ciasta wyłożyć na wyścieloną papierem do pieczenia formę o wymiarach 25x36 cm, nakłuć w paru miejscach widelcem, wsadzić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i podpiec około 10 minut.
Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę, podprażyć, podlewając niewielką ilość
wody (dałam 1/3 szklanki), smażyć do wyparowania soku, na 3 minuty przed końcem prażenia dodać
bakalie i
kasze mannę, wymieszać dokładnie, wyłączyć gaz, masę lekko schłodzić. Ja
cukru nie dodawałam, gdyż miałam naprawdę słodkie
jabłka, spróbujcie czy odpowiada Wam smak.Na podpieczony spód (może być lekko ciepły) wyłożyć ciepłą (lecz nie gorącą) masę
jabłkową, wyrównać wierzch.
Białka ubić na sztywno, następnie dodać
cukier i proszek budyniowy, dokładnie zmiksować na wysokich obrotach. Piankę wyłożyć na
jabłka, wyrównać. Na piankę zetrzeć ciasto
kakaowe z zamrażarki.Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.Ciacho najlepiej się kroi kiedy jest już chłodne.