Wykonanie
Jeju jakie to jest dobre! Uwielbiam robić risotto, dla mnie to chyba najlepsze jednogarnkowe danie! To z
grzybami przeszło wszelkie moje wyobrażenia. Jest intensywne zarówno w smaku jak i zapachu. Polecam z
winem Chardonnay Epreskert Barique 2011 od Benedeka od SOLOVINO.PL . Użyłam go zarówno do przygotowania jak i do podania swoim gościom. Wszyscy zgodnie stwierdzili, że jest bardzo dobrze dobrane. Oczywiście było to wyzwanie postawione dla SOLOVINO przed przygotowaniem potrawy. Przeczytajcie jaką
drogą dedukcji dobrali to
wino do mojego
grzybowego risotto. Oni to mają ze mną ciężko ;)

"Nie znamy szczegółów potrawy, ale zakładając klasykę czyli, że poza
ryżem i
grzybami będzie tam
masło, może
parmezan,
czosnek, zielona
pietruszka i trochę
ziół - dobraliśmy biały chardonnay z Węgier z regionu Matra od naszego ulubieńca Benedeka. Można też z powodzeniem użyć tego
wina do przygotowania potrawy. Chardonnay należy do cięższych win białych, bardziej skondensowanych, z
maślanymi nutami.
Wino do
grzybów tak w ogóle nie jest sprawą prostą i oczywistą. Można stosować i białe i czerwone i dużo w tym wypadku będzie zależeć od dodatków – np.
grzybowe sosy śmietanowe raczej determinują podanie
wina białego. Z czerwonych win do potraw z
grzybami najczęściej stosuje się
wina ze szczepów pinot
noir, dolcetto oraz syrah – przy czym raczej
wina europejskie niż z nowego świata. Ponieważ
grzyby lubią być duszone w
winnych sosach dlatego często to rodzaj sosu (na
czerwonym winie lub na
białym) determinuje wybór
wina do potrawy, który wtedy jest bardziej oczywisty."Szczegóły potrawy:- dwie duże garści
suszonych grzybów (jakie lubicie)-
ryż do risotto arborio
Halina- 1 biała
cebula- 1 gałązka świeżego
rozmarynu- 1 ząbek
czosnku- 1 kieliszek
wina białego Chardonnay Epreskert Barique 2011 od Benedeka- 3 łyżki
masła-
ser pecorino semistagionato (ile lubicie)- garść zielonej
natki pietruszkiPrzygotowanie:1.
Suszone grzyby namaczam minimum 2 godziny wcześniej.2.
Cebulę kroję w kostkę.3.
Czosnek kroję w talarki.4.
Ser ścieram na drobnych oczkach.5.
Bulion warzywny: przez około 20 minut gotuję
marchewkę,
korzeń pietruszki,
por,
seler, ćwiartkę
kapusty włoskiej, z kostką
bulionową Winiary.6.
Natkę pietruszki i
rozmaryn drobno siekam.W garnku, najlepiej szerokim, na
maśle przysmażam
cebulę i
czosnek ale tak, żeby się nie zarumieniły. Trwa to dosłownie minutę. Dolewam
wina i wrzucam
ryż. Dorzucam
grzyby, dolewam
wodę z namoczenia i mieszam aż
ryż wsiąknie płyny. Dolewam chochelkę
bulionu, mieszam. Czynność tą powtarzam aż
ryż napęcznieje. Dodaję łyżkę
masła. Jeżeli jest nadal twardy, dolewam
bulionu i znowu mieszam. Czekam aż
ryż wszystko wchłonie. Jeżeli
ryż zaczyna być miękki, dodaję do niego
starty ser,
rozmaryn i
natkę pietruszki. Mieszam. Cały proces trwa około 20 minut. Na sam koniec dodaję trzecią łyżkę
masła, odstawiam risotto z kuchenki i przykrywam na dosłownie 5 minut. Posypuje
serem i dekoruję
pietruszką. Risotto trzeba jeść od razu ponieważ najlepiej smakuje świeżo przygotowane.

Proponowane
wino z oferty solovino.pl to Chardonnay Epreskert Barique 2011 od Benedeka.
Wino gęste, lekko oleiste , z owocowymi i ziołowymi aromatami, smak dość złożony, mocny
alkohol ( uwaga 15%). W sklepie solovino.pl kosztuje 39 zł.