ßßß
"Nie znamy szczegółów potrawy, ale zakładając klasykę czyli, że poza ryżem i grzybami będzie tam masło, może parmezan, czosnek, zielona pietruszka i trochę ziół - dobraliśmy biały chardonnay z Węgier z regionu Matra od naszego ulubieńca Benedeka. Można też z powodzeniem użyć tego wina do przygotowania potrawy. Chardonnay należy do cięższych win białych, bardziej skondensowanych, z maślanymi nutami.Wino do grzybów tak w ogóle nie jest sprawą prostą i oczywistą. Można stosować i białe i czerwone i dużo w tym wypadku będzie zależeć od dodatków – np. grzybowe sosy śmietanowe raczej determinują podanie wina białego. Z czerwonych win do potraw z grzybami najczęściej stosuje się wina ze szczepów pinot noir, dolcetto oraz syrah – przy czym raczej wina europejskie niż z nowego świata. Ponieważ grzyby lubią być duszone w winnych sosach dlatego często to rodzaj sosu (na czerwonym winie lub na białym) determinuje wybór wina do potrawy, który wtedy jest bardziej oczywisty."Szczegóły potrawy:- dwie duże garści suszonych grzybów (jakie lubicie)- ryż do risotto arborio Halina- 1 biała cebula- 1 gałązka świeżego rozmarynu- 1 ząbek czosnku- 1 kieliszek wina białego Chardonnay Epreskert Barique 2011 od Benedeka- 3 łyżki masła- ser pecorino semistagionato (ile lubicie)- garść zielonej natki pietruszkiPrzygotowanie:1. Suszone grzyby namaczam minimum 2 godziny wcześniej.2. Cebulę kroję w kostkę.3. Czosnek kroję w talarki.4. Ser ścieram na drobnych oczkach.5. Bulion warzywny: przez około 20 minut gotuję marchewkę, korzeń pietruszki, por, seler, ćwiartkę kapusty włoskiej, z kostką bulionową Winiary.6. Natkę pietruszki i rozmaryn drobno siekam.W garnku, najlepiej szerokim, na maśle przysmażam cebulę i czosnek ale tak, żeby się nie zarumieniły. Trwa to dosłownie minutę. Dolewam wina i wrzucam ryż. Dorzucam grzyby, dolewam wodę z namoczenia i mieszam aż ryż wsiąknie płyny. Dolewam chochelkę bulionu, mieszam. Czynność tą powtarzam aż ryż napęcznieje. Dodaję łyżkę masła. Jeżeli jest nadal twardy, dolewam bulionu i znowu mieszam. Czekam aż ryż wszystko wchłonie. Jeżeli ryż zaczyna być miękki, dodaję do niego starty ser, rozmaryn i natkę pietruszki. Mieszam. Cały proces trwa około 20 minut. Na sam koniec dodaję trzecią łyżkę masła, odstawiam risotto z kuchenki i przykrywam na dosłownie 5 minut. Posypuje serem i dekoruję pietruszką. Risotto trzeba jeść od razu ponieważ najlepiej smakuje świeżo przygotowane.
Proponowane wino z oferty solovino.pl to Chardonnay Epreskert Barique 2011 od Benedeka. Wino gęste, lekko oleiste , z owocowymi i ziołowymi aromatami, smak dość złożony, mocny alkohol ( uwaga 15%). W sklepie solovino.pl kosztuje 39 zł.