ßßß Cookit - przepis na Falafel z gotowanej ciecierzycy. Z surówką z białej kapusty

Falafel z gotowanej ciecierzycy. Z surówką z białej kapusty

nazwa

Wykonanie

Pierwszy raz zrobiłam kotleciki falafel z gotowanej ciecierzycy. Zwykle robiliśmy zupełnie inne falafele - z mąki z ciecierzycy, z kapustą i kalafiorem. Te, prezentowane dzisiaj, mają gładką konsystencję i są bardzo smaczne, choć zupełnie inne :) Smakowały wszystkim - zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
Składniki (na 12-14 kotlecików):
ok. 300g ciecierzycy, namoczonej na noc i ugotowanej
2 kromki razowego chleba, namoczone (użyłam domowego, na zakwasie)
1/2 cebuli, drobno posiekanej
pęczek koperku, drobno posiekany
3-4 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 łyżeczka suszonej kolendry (liście)
po 1/2 łyżeczki kurkumy, kolendry (kuleczki), kminu rzymskiego - utarłam w moździerzu
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia (użyłam z pestek winogron)
do podania: surówka z białej kapusty z marchewką i kukurydzą z dodatkiem oleju lnianego, oliwy, soku z cytryny, soli morskiej i pieprzu ziołowego (kapustę z marchwią sprasowałam przez ok. 30 minut)
Do malaksera wrzuciłam namoczony chleb oraz ciecierzycę i zmiksowałam na gładko. Dodałam cebulę, koperek, czosnek oraz pozostałe przyprawy, dobrze wymieszałam. Z masy formowałam kotleciki, które obtaczałam w bułce tartej i smażyłam na złoto na oleju.
Podałam z surówką z białej kapusty. Niektórzy (czytaj mój Mąż ;) potrzebowali sosu - podałam więc taki, pomidorowo-warzywny .
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2013/12/falafel-z-gotowanej-ciecierzycy-z.html