Wykonanie

Pierwszy raz zrobiłam kotleciki falafel z gotowanej
ciecierzycy. Zwykle robiliśmy zupełnie inne falafele - z
mąki z
ciecierzycy, z
kapustą i
kalafiorem. Te, prezentowane dzisiaj, mają gładką konsystencję i są bardzo smaczne, choć zupełnie inne :) Smakowały wszystkim - zarówno dorosłym, jak i dzieciom.Składniki (na 12-14 kotlecików):ok. 300g
ciecierzycy, namoczonej na noc i ugotowanej2 kromki
razowego chleba, namoczone (użyłam domowego, na zakwasie)1/2
cebuli, drobno posiekanejpęczek
koperku, drobno posiekany3-4 ząbki
czosnku, zmiażdżone1 łyżeczka suszonej
kolendry (liście)po 1/2 łyżeczki
kurkumy,
kolendry (kuleczki),
kminu rzymskiego - utarłam w moździerzu
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia (użyłam z pestek
winogron)do podania: surówka z
białej kapusty z
marchewką i
kukurydzą z dodatkiem
oleju lnianego,
oliwy,
soku z cytryny,
soli morskiej i
pieprzu ziołowego (
kapustę z marchwią sprasowałam przez ok. 30 minut)Do malaksera wrzuciłam namoczony
chleb oraz
ciecierzycę i zmiksowałam na gładko. Dodałam
cebulę,
koperek,
czosnek oraz pozostałe
przyprawy, dobrze wymieszałam. Z masy formowałam kotleciki, które obtaczałam w
bułce tartej i smażyłam na złoto na
oleju.Podałam z surówką z
białej kapusty. Niektórzy (czytaj mój Mąż ;) potrzebowali sosu - podałam więc taki,
pomidorowo-warzywny .