Wykonanie
[Ponoć
brukselka należy do tej samej
serii warzyw, co
szpinak, czyli warzyw, do jedzenia których mamy zmuszały nas w dzieciństwie. Mnie się to nie zdarzyło, więc być może dlatego zachwyciłem się
brukselką bardzo szybko (choć do
szpinaku też mnie nikt nie zmuszał, a jakoś nie potrafię się do niego przekonać w innej postaci niż surowe liście). Mam nadzieję, że zaprezentowany tu przepis na tartę, w którą wkomponowana jest
brukselka, pozwoli odmienić jej smak (niektórzy degustatorzy dania także byli dosyć sceptycznie nastawieni do
brukselki, jednak, gdy jej tu spróbowali, uznali, że nie jej smak nie jest nachalny).]
tarta z
brukselką i
kurczakiemSkładniki :Ciasto :250 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
soli125 g zimnego
masła1
jajko2 łyżki zimnej
wody (opcjonalnie)Farsz (podstawowy):500 g
bruselkiok. 300-400 g
piersi z kurczaka1
czerwona cebula średniej wielkości (opcjonalnie)
papryka czerwona2 łyżki
masła1
jajkook. 150 ml
śmietany 12% lub
jogurtu naturalnegook. 80-100 g
żółtego seraząbek
czosnku1/2 łyżeczki mielonej gałka muszkatołowej
sól,
pieprzFarsz (na bogato):[w tej wersji polecam zrezygnować z
cebuli] Zamiast zwykłego
żółtego sera należy użyć 1 kulę
mozzarelli. Dodatkowo przyda się: parę kawałków
sera pleśniowego [ja używałem Valbon Rouge] oraz
dżem żurawinowy.
Mąkę przesiać, wymieszać z
solą, dodać pokrojone w kawałki
masło i wymieszać nożem, siekając
masło na drobniejsze kawałki. Wbić do tego
jajko i zagnieść ciasto. W razie potrzeby można dodać trochę
wody, ale powinno zagnieść się i bez tego. Schować ciasto do lodówki na ok. 1 godzinę (można po prostu na czas przygotowywania farszu oraz mycia naczyń ;)).Odkroić końcówki
brukselki, zdjąć wierzchnie liście i nadkroić duże główki od
spodu na krzyż (chodzi o to, by ugotowały się w środku). Zalać
brukselkę wodą, posolić i gotować przez ok. 10 min, aż
brukselka zmięknie (nie można jej zbytnio rozgotować, bo będzie się jeszcze piec; najlepiej po prostu próbować). Zdjąć z ognia, odcedzić i zostawić do osiaknięcia.
Cebulę i
kurczaka pokroić w kostkę. Zezłocić
cebulę na
maśle, zdjąć z patelni i podsmażyć doprawionego
solą i
pieprzem kurczaka (nie spiekać!). Przestudzić.[Umyć zbędne naczynia ;)]Ciasto cienko rozwałkować [aby ciasto nie przystawało do wałka polecam wałkowanie przez folię spożywczą]. Włożyć do formy (najlepiej nawijając na wałek, pamiętając, by
między wałkiem a
ciastem znalazła się folia), wyrównać brzegi, odcinając nadmiar ciasta i doklejając tam, gdzie go ewentualnie brakuje. Nakłuć ciasto widelce w kilku miejscach. podpiec w 180 o C przez 10-12 min.Do
śmietany dodać
jajko i wymieszać (jeśli chcemy, by sos był bardziej jajeczny, można dodać 2
jajka).
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Doprawić
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Wymieszać.
Na podpieczone ciasto wyłożyć
kurczaka z
cebulą, zalać masą jajeczną. Na wierzchu ułożyć przekrojone na pół
brukselki. W wersji na bogato należy ułożyć kilka kawałków
sera pleśniowego obok lub na
brukselce. Na każdy z takich kawałków oraz w kilku miejscach obok położyć trochę
dżemu żurawiowego.Piec jeszcze przez 40-50 min. w 180 o C (aż masa się zetnie). Podawać na ciepło lub zimno.