ßßß
Składniki :Ciasto :250 g mąki pszennej1/2 łyżeczki soli125 g zimnego masła1 jajko2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie)Farsz (podstawowy):500 g bruselkiok. 300-400 g piersi z kurczaka1 czerwona cebula średniej wielkości (opcjonalnie)papryka czerwona2 łyżki masła1 jajkook. 150 ml śmietany 12% lub jogurtu naturalnegook. 80-100 g żółtego seraząbek czosnku1/2 łyżeczki mielonej gałka muszkatołowejsól, pieprzFarsz (na bogato):[w tej wersji polecam zrezygnować z cebuli] Zamiast zwykłego żółtego sera należy użyć 1 kulę mozzarelli. Dodatkowo przyda się: parę kawałków sera pleśniowego [ja używałem Valbon Rouge] oraz dżem żurawinowy.Mąkę przesiać, wymieszać z solą, dodać pokrojone w kawałki masło i wymieszać nożem, siekając masło na drobniejsze kawałki. Wbić do tego jajko i zagnieść ciasto. W razie potrzeby można dodać trochę wody, ale powinno zagnieść się i bez tego. Schować ciasto do lodówki na ok. 1 godzinę (można po prostu na czas przygotowywania farszu oraz mycia naczyń ;)).Odkroić końcówki brukselki, zdjąć wierzchnie liście i nadkroić duże główki od spodu na krzyż (chodzi o to, by ugotowały się w środku). Zalać brukselkę wodą, posolić i gotować przez ok. 10 min, aż brukselka zmięknie (nie można jej zbytnio rozgotować, bo będzie się jeszcze piec; najlepiej po prostu próbować). Zdjąć z ognia, odcedzić i zostawić do osiaknięcia.Cebulę i kurczaka pokroić w kostkę. Zezłocić cebulę na maśle, zdjąć z patelni i podsmażyć doprawionego solą i pieprzem kurczaka (nie spiekać!). Przestudzić.[Umyć zbędne naczynia ;)]Ciasto cienko rozwałkować [aby ciasto nie przystawało do wałka polecam wałkowanie przez folię spożywczą]. Włożyć do formy (najlepiej nawijając na wałek, pamiętając, by między wałkiem a ciastem znalazła się folia), wyrównać brzegi, odcinając nadmiar ciasta i doklejając tam, gdzie go ewentualnie brakuje. Nakłuć ciasto widelce w kilku miejscach. podpiec w 180 o C przez 10-12 min.Do śmietany dodać jajko i wymieszać (jeśli chcemy, by sos był bardziej jajeczny, można dodać 2 jajka). Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszać.
Na podpieczone ciasto wyłożyć kurczaka z cebulą, zalać masą jajeczną. Na wierzchu ułożyć przekrojone na pół brukselki. W wersji na bogato należy ułożyć kilka kawałków sera pleśniowego obok lub na brukselce. Na każdy z takich kawałków oraz w kilku miejscach obok położyć trochę dżemu żurawiowego.Piec jeszcze przez 40-50 min. w 180 o C (aż masa się zetnie). Podawać na ciepło lub zimno.