Wykonanie
Szczęśliwego Nowego Roku! Żyjecie??? Mam nadzieję, że dobrze się bawiliście. Ja niestety zachorowałam i z gorączką weszłam w Nowy Rok. Czuję się już lepiej, a dla tych co dziś mają gorszy dzień, spowodowany wczorajszą dobrą zabawą, mam dziś zupę gulaszową, która na pewno postawi wszystkich na nogi.

Składniki:kawałek chorizo250 g
wołowiny, pokrojonej w kostkę1/4 szklanki
wytrawnego czerwonego winalistek laurowy,
ziele angielskie,1 łyżeczka
papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki
ostrej papryki1/2 łyżeczki
tymianku2,5 litra
bulionu 1
papryka2 - 3
ziemniakimała
marchewka i
pietruszka1 ząbek
czosnku,mała
cebula nieobrana, kawałek
porapuszka
pomidorówpieprz cayenneDo garnka wkładamy chorizo pokrojone w plasterki, podsmażamy
kiełbaskę mieszając co chwilę, aż tłuszcz się wytopi. Wykładamy na talerz pozostawiając w garnku wytopiony tłuszcz. Na wytopionym w garnku tłuszczu obsmażamy dokładnie
mięso pokrojone w 1,5 cm kostkę (z każdej strony po około minucie). Wlewamy
wino (jeśli je używamy) i gotujemy do czasu aż się zredukuje.Dodajemy wszystkie
przyprawy:
listek laurowy,
ziele angielskie,
paprykę w proszku (słodką i ostrą) oraz
tymianek i
sól do smaku. Dodajemy pokrojoną w kostkę
paprykę,
czosnek oraz
cebulę i
por w całości. Następnie dolewamy
bulion i zagotowujemy wszystko, a później gotujemy do miękkości
wołowiny. W kolejnym etapie dodaję
pomidory z puszki (jeśli nie są krojone, miksujemy blenderem).Obieramy
ziemniaki,
marchewkę i
pietruszkę, kroimy w kostkę lub drobne kawałki. Dodajemy do zupy, w razie potrzeby dolewamy
wody i gotujemy dalej. Doprawiamy
solą i
pieprzem oraz
pieprzem cayenne. Gdy wszystko będzie już miękkie dodajemy chorizo. Podajemy zupę koniecznie gorącą z
pieczywem.
