ßßß
Składniki:kawałek chorizo250 g wołowiny, pokrojonej w kostkę1/4 szklanki wytrawnego czerwonego winalistek laurowy, ziele angielskie,1 łyżeczka papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki ostrej papryki1/2 łyżeczki tymianku2,5 litra bulionu 1 papryka2 - 3 ziemniakimała marchewka i pietruszka1 ząbek czosnku,mała cebula nieobrana, kawałek porapuszka pomidorówpieprz cayenneDo garnka wkładamy chorizo pokrojone w plasterki, podsmażamy kiełbaskę mieszając co chwilę, aż tłuszcz się wytopi. Wykładamy na talerz pozostawiając w garnku wytopiony tłuszcz. Na wytopionym w garnku tłuszczu obsmażamy dokładnie mięso pokrojone w 1,5 cm kostkę (z każdej strony po około minucie). Wlewamy wino (jeśli je używamy) i gotujemy do czasu aż się zredukuje.Dodajemy wszystkie przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, paprykę w proszku (słodką i ostrą) oraz tymianek i sól do smaku. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, czosnek oraz cebulę i por w całości. Następnie dolewamy bulion i zagotowujemy wszystko, a później gotujemy do miękkości wołowiny. W kolejnym etapie dodaję pomidory z puszki (jeśli nie są krojone, miksujemy blenderem).Obieramy ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, kroimy w kostkę lub drobne kawałki. Dodajemy do zupy, w razie potrzeby dolewamy wody i gotujemy dalej. Doprawiamy solą i pieprzem oraz pieprzem cayenne. Gdy wszystko będzie już miękkie dodajemy chorizo. Podajemy zupę koniecznie gorącą z pieczywem.