ßßß

Składniki:500 g polędwiczek wieprzowychmielona kolendrasól, pieprz2 czerwone papryki1 cebula1 jabłkooliwapapryka czerwona w proszku4 listki laurowe5 ząbków czosnku2 łyżki octu balsamico400 g przecieru pomidorowegopuszka pomidorów krojonychświeży koperek200 g ryżucytrynaśmietana 18% (kilka łyżek)Do dużej, głębokiej patelni wlewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę oraz jabłko. Przyprawiamy papryką w proszku, solą i pieprzem, dodajemy liście laurowe i sprasowany czosnek. Smażymy mieszając.Polędwiczki kroimy na około 1 cm kawałki, rozpłaszczamy lekko, solimy, przyprawiamy pieprzem i kolendrą. Smażymy na drugiej patelni niewielkiej ilości oliwy, aż będą miękkie i lekko przypieczone.Wstawiamy mniejszy garnek na gaz, wrzucamy ryż zalewamy wrzątkiem (2x więcej niż ryżu) i gotujemy do miękkości.Do warzyw na patelni wlewamy ocet, dodajemy przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Doprawiamy do smaku, kroimy koperek i część wrzucamy na patelnię. Podgrzewamy do zagotowania.Ugotowany ryż posypujemy papryką. Polędwiczki wykładamy na sos i dekorujemy kleksami ze śmietany oraz resztą koperku. Podajemy z ryżem, skropione cytryną.Smacznego!