Wykonanie
Uwielbiam
polędwiczki wieprzowe, nie jadam ich bardzo często, może dlatego tak bardzo mi smakują ;)Tym razem zainspirowana przepisem Jamiego Oliver'a postanowiłam wykonać swoją własną wersję tego dania. Polecam skosztować pysznej, rozpływającej się w ustach
polędwiczki... Pewnie sporo z Was ogląda programy kulinarne JO w telewizji, lub posiada jego książki. Nie
dajcie się zwieźć, że te dania można wykonać tak szybko jak mistrz ;) Mimo tego warto spróbować!
Składniki:500 g polędwiczek wieprzowychmielona
kolendrasól,
pieprz2
czerwone papryki1
cebula1
jabłkooliwapapryka czerwona w proszku4
listki laurowe5 ząbków
czosnku2 łyżki
octu balsamico400 g
przecieru pomidorowegopuszka
pomidorów krojonychświeży
koperek200 g
ryżucytrynaśmietana 18% (kilka łyżek)Do dużej, głębokiej patelni wlewamy
oliwę i wrzucamy pokrojoną w kostkę
cebulę,
paprykę oraz
jabłko. Przyprawiamy
papryką w proszku,
solą i
pieprzem, dodajemy
liście laurowe i sprasowany
czosnek. Smażymy mieszając.
Polędwiczki kroimy na około 1 cm kawałki, rozpłaszczamy lekko, solimy, przyprawiamy
pieprzem i
kolendrą. Smażymy na drugiej patelni niewielkiej ilości
oliwy, aż będą miękkie i lekko przypieczone.Wstawiamy mniejszy garnek na gaz, wrzucamy
ryż zalewamy wrzątkiem (2x więcej niż
ryżu) i gotujemy do miękkości.Do warzyw na patelni wlewamy
ocet, dodajemy
przecier pomidorowy i
pomidory z puszki. Doprawiamy do smaku, kroimy
koperek i część wrzucamy na patelnię. Podgrzewamy do zagotowania.Ugotowany
ryż posypujemy
papryką.
Polędwiczki wykładamy na sos i dekorujemy kleksami ze
śmietany oraz resztą
koperku. Podajemy z
ryżem, skropione
cytryną.Smacznego!