Wykonanie

W końcu się doczekałam. Sypnęło śniegiem, jest mróz!
Pora skończy ć ze zrywaniem styczniowych stokrotek, wy ciągną ć z piwnicy sanki i odnaleź ć wczeluściach szafy grube skarpety.
Pora zaczą ć przygotowywa ć gęste, aromatyczne zupy, leniwie bulgoczące na gazie i inne potrawy, które prędko poradzą sobie ze zmarzniętym, czerwonym nosem.Tę niezwykle prostą pieczoną
sałatkę na podstawie przepisu Sophie Dahl przygotowuję co roku,za każdym razem nieco zmieniając bukiet warzyw. Można ją jeś ć jako danie główne z pajdą
chleba lub jakoprzystawkę (wówczas wyjdzie więcej niż 2 porcje). W oryginalnym przepisie jest
batat i
pasternak, ja zastąpiłamje warzywami łatwiej dostępnymi w Polsce.Do sałatki można
doda ć również różyczki
brokuła, ćwiartki
ziemniaka,
brukselkę czy ząbki
czosnku.A tak pisze o niej Sophie:"Kiedy ziemię pokrywa szron, a ciemności połykają pół dnia,
sałatka o prostym smaku i nasyconychkolorach dobitnie przypomina o tym, co za nami."Składniki (na 2 porcje):2
buraki3
marchewki3 korzenie
pietruszki1
seler1
czerwona cebulagarś ć pokruszonego
sera fetagarś ć posiekanych
orzechy włoskie (czasem zastępuję
pestkami słonecznika)
oliwa z oliweksól,
pieprzdressing:2 łyżki
oliwy z oliwekpęczek
natki pietruszki, posiekanej1 łyżka
octu balsamicznego1 łyżeczka
musztardy dijon
sok z cytrynyWykonanie:Warzywa obrać, opłukać, pokroić na ć wiartki. Piekarnik nagrzać do 200 stopni z termoobiegiem. Na wyłożonej folią aluminiową lub papierem blasze umieścić warzywa, polać obficie
oliwą z oliwek i posypać
solą i
pieprzem. Piec 30 minut, kilka
razy obracając kawałki. 5 minut przed końcem wysyp na osobną blachę
orzechy, wstaw o piekarnika i upraż.Przełoży ć upieczone warzywa na półmisek i posypa ć okruchami
fety. Przygotować dressing z 2 łyżek
oliwy,
natki,
octu balsamicznego,
musztardy i niewielkiej ilości
soku z cytryny, jeśli masz ochotę.
Pola ć warzywa dressingiem i posypa ć uprażonymi
orzechami.Smacznego!(na podstawie przepisu z książki "Apetyczna panna Dahl)