Wykonanie
Witaj na kulinarnym blogu Mentora Smaku, zapraszamy do wspólnych rozkoszy
smakowych!MenuCIASTA(8)DANIA OBIADOWE(12)DESERY(3)
NALEWKI(2)PASTY(3)PASZTETY(1)PRZEKĄSKI(7)PRZYSTAWKI(1)SOSY(1)
ŚLEDZIE(1)TARTY(1)
TORTY(1)ZUPY(9)TłumaczSubskrypcja e-mailKontaktPartnerzy

KonkursyAkcje

Składniki:- 500g
mięsa mielonego z
indyka- 2 mini
bagietki- 1
jajko- pół szklanki
bułki tartej- 1
cebula czerwona- 2 ząbki
czosnku- 1 łyżka
majeranku- 1 łyżeczka
czosnku w granulacie- 2 łyżeczki
lubczyku otartego- pół łyżeczki
bazylii- 3 łyżeczki
musztardy delikatesowej- 500g
pieczarek- 1 kostka rosołowe z
lubczykiem- 1 kostka grzybowa- 2 białe
cebule- 1 łyżka
masła- 4 łyżki
cukru- 4 łyżeczki
chrzanu śmietankowego- 1 łyżka
natki pietruszki poszatkowanej- 1 łyżka
koperki poszatkowanego- 200ml
śmietany 18%Sposób przygotowania:Mini
bagietki namaczamy w wodzie. Do miski wkładamy
mięso mielone, dodajemy wyciśnięte wcześniej namoczone
bagietki, dodajemy
jajko oraz pół szklanki
bułki tartej. Dodajemy poszatkowaną
czerwoną cebulę, 2 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę, 1 łyżeczkę
czosnku w granulacie, 1 łyżkę
majeranku, 1 łyżeczkę
lubczyku otartego, pół łyżeczki
bazylii, 3 łyżeczki
musztardy delikatesowej oraz
przyprawy "Kucharek" i
pieprzu czarnego mielonego do smaku. Całość dokładnie mieszamy i formujemy małe kulki
mięsne. Do rondelka wkładamy jedną
kostkę rosołową z
lubczykiem oraz jedną
grzybową i zalewamy wrzątkiem (dokładnie mieszając).
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, dodajemy 2 poszatkowane białe
cebule. Całość umieszczamy w garnku i podsmażamy na
maśle. Doprawiamy
przyprawą "Kucharek",
pieprzem czarnym oraz 4 łyżkami
cukru. Podsmażone
pieczarki z
cebulą zalewamy wcześniej przygotowanym
bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Powoli wrzucamy nasze pulpety do wrzątku na około 10-15minut, po tym czasie wyciągamy i rozpoczynamy przygotowanie sosu. Do naszego
buliony z
pieczarkami i
cebulą dodajemy 4 łyżeczki
chrzanu śmietankowego, 1 łyżeczkę
lubczyku otartego, 1 łyżkę poszatkowanej
natki pietruszki, 1 łyżkę poszatkowanego
koperku. Następnie dodajemy 200ml
śmietany 18% i dokładnie mieszamy. W przypadku zbyt wodnistego sosu można zagęścić
mąką z
wodą. Nasze pulpety ponownie umieszczamy w sosie i gotowe. Smacznego :)Copyright 2014 @ MentorSmaku. Technologia Blogger .