ßßß Cookit - przepis na PULPETY W SOSIE PIECZARKOWO-CHARZNOWYM

PULPETY W SOSIE PIECZARKOWO-CHARZNOWYM

nazwa

Wykonanie

Witaj na kulinarnym blogu Mentora Smaku, zapraszamy do wspólnych rozkoszy smakowych!
Menu
CIASTA(8)
DANIA OBIADOWE(12)
DESERY(3)
NALEWKI(2)
PASTY(3)
PASZTETY(1)
PRZEKĄSKI(7)
PRZYSTAWKI(1)
SOSY(1)
ŚLEDZIE(1)
TARTY(1)
TORTY(1)
ZUPY(9)
Tłumacz
Subskrypcja e-mail
Kontakt
Partnerzy
Konkursy
Akcje
Składniki:
- 500g mięsa mielonego z indyka
- 2 mini bagietki
- 1 jajko
- pół szklanki bułki tartej
- 1 cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka czosnku w granulacie
- 2 łyżeczki lubczyku otartego
- pół łyżeczki bazylii
- 3 łyżeczki musztardy delikatesowej
- 500g pieczarek
- 1 kostka rosołowe z lubczykiem
- 1 kostka grzybowa
- 2 białe cebule
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżeczki chrzanu śmietankowego
- 1 łyżka natki pietruszki poszatkowanej
- 1 łyżka koperki poszatkowanego
- 200ml śmietany 18%
Sposób przygotowania:
Mini bagietki namaczamy w wodzie. Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy wyciśnięte wcześniej namoczone bagietki, dodajemy jajko oraz pół szklanki bułki tartej. Dodajemy poszatkowaną czerwoną cebulę, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 1 łyżeczkę czosnku w granulacie, 1 łyżkę majeranku, 1 łyżeczkę lubczyku otartego, pół łyżeczki bazylii, 3 łyżeczki musztardy delikatesowej oraz przyprawy "Kucharek" i pieprzu czarnego mielonego do smaku. Całość dokładnie mieszamy i formujemy małe kulki mięsne. Do rondelka wkładamy jedną kostkę rosołową z lubczykiem oraz jedną grzybową i zalewamy wrzątkiem (dokładnie mieszając). Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, dodajemy 2 poszatkowane białe cebule. Całość umieszczamy w garnku i podsmażamy na maśle. Doprawiamy przyprawą "Kucharek", pieprzem czarnym oraz 4 łyżkami cukru. Podsmażone pieczarki z cebulą zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Powoli wrzucamy nasze pulpety do wrzątku na około 10-15minut, po tym czasie wyciągamy i rozpoczynamy przygotowanie sosu. Do naszego buliony z pieczarkami i cebulą dodajemy 4 łyżeczki chrzanu śmietankowego, 1 łyżeczkę lubczyku otartego, 1 łyżkę poszatkowanej natki pietruszki, 1 łyżkę poszatkowanego koperku. Następnie dodajemy 200ml śmietany 18% i dokładnie mieszamy. W przypadku zbyt wodnistego sosu można zagęścić mąką z wodą. Nasze pulpety ponownie umieszczamy w sosie i gotowe. Smacznego :)
Copyright 2014 @ MentorSmaku. Technologia Blogger .
Źródło:http://mentorsmaku.blogspot.com/2015/02/pulpety-w-sosie-pieczarkowo-charznowym.html