ßßß Cookit - przepis na Mini-rolady mielone z camembertem

Mini-rolady mielone z camembertem

nazwa

Wykonanie

Jak już pewnie zauważyliście, uwielbiam wariacje na temat mięsa mielonego. Tradycyjne kotlety chwilowo zeszły na boczny plan ze względu na dietę Męża. Dzięki wspólnym staraniom udało Mu się odchudzić już ponad 10 kg! Dzisiejsza propozycja inspirowana jest przez gazetę "Gotuj krok po kroku", w której (w numerze 6/2012) pojawił się przepis na mięso mielone po bałkańsku. Przyznam, że dokonałam sporych zmian z uwagi na potrzebę chwili i aktualnych zasobów. W oryginale zalecano usmażenie mięsa faszerowanego fetą, co ja zamieniłam na pieczenie, a fetę na camembert (tylko taki ser miałam aktualnie w posiadaniu). Zamiana serów może nie wpływa na korzyść diety, ale jego zawartość w jednym plasterku jest naprawdę niewielka. Mężuś jak tylko wrócił z pracy, od wejścia pytał "co tak pięknie pachnie?" :)
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (u mnie - z indyka),
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka musztardy sarepskiej Prymat,
- 1 łyżeczka chili,
- 1 pęczek natki pietruszki (ja nie miałam - użyłam natki suszonej Prymat),
- 1 jajko,
- 2 łyżki bułki tartej,
- przyprawy: sól, pieprz,
- 4 plastry sera camembert (grubość ok. 0,5 cm).
1. Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą, solą, pieprzem, chili, musztardą, natką, startą na tarce cebulą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wszystko dokładnie mieszamy.
2. Można zrobić jedną roladę - wówczas dzielimy mięso na pół, układamy ser i przykrywamy pozostałym mięsem. Ja zrobiłam cztery mniejsze - podzieliłam mięso na 8 części, 4 z nich ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (należy zrobić to równo).
3. Na każdym ułożyć plaster camemberta.
4. Przykryć pozostałą masą mięsną. Wstawić do rozgrzanego do 180-190 stopni piekarnika. Piec ok. 30 minut. Po upieczeniu każdą mini-roladę kroić na plastry i podawać z dodatkami. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/10/mini-rolady-mielone-z-camembertem.html