Wykonanie
Witaj na kulinarnym blogu Mentora Smaku, zapraszamy do wspólnych rozkoszy
smakowych!MenuCIASTA(8)DANIA OBIADOWE(12)DESERY(3)
NALEWKI(2)PASTY(3)PASZTETY(1)PRZEKĄSKI(7)PRZYSTAWKI(1)SOSY(1)
ŚLEDZIE(1)TARTY(1)
TORTY(1)ZUPY(9)TłumaczSubskrypcja e-mailKontaktPartnerzy

KonkursyAkcjeZUPA Z
CZERWONEJ KAPUSTY
Składniki:- 1,5kg
czerwona kapusta- 2 białe
cebule- 2
jabłka- 1/4 kostki
masła- 3 duże
ziemniaki- 4 łyżki
cukru- 5 łyżek
octu winnego- 3 l
bulionu wołowego- 5 ziaren
ziela angielskiego- 3
liście laurowe- 3 ziarna
owoców jałowca- 3 ząbki
czosnku- 2 łyżki
koperku poszatkowanego- 1 łyżeczka
lubczyku otartego- 1 łyżeczka
soli- 2 łyżki
soku z cytryny- 1 łyżeczka
bazylii-
śmietana 18%-
pieprz czarny mielony-
przyprawa "Kucharek"-
przyprawa "
Maggi"Sposób przygotowania:
Cebulę oraz
jabłka obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy
masło, dodajemy
cebulę posypując 1 łyżką
cukru, po około 3 minutach dodajemy
jabłka i podsmażamy do miękkości.
Kapustę myjemy i drobno szatkujemy, gotową
kapustę wrzucamy do garnka z
cebulą i
jabłkiem. Całość dusimy około 5 minut i dodajemy
ocet winny, 1 łyżeczkę
przyprawy "Kucharek" i szczyptę
pieprzu. Podduszamy 10 minut, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę
ziemniaki, następnie zalewamy
bulionem wołowym dodając pozostałe
przyprawy tj.
ziele angielskie,
liście laurowe,
owoce jałowca,
koperek,
lubczyk i pozostały
cukier. Wyciskamy praską
czosnek dodając bezpośrednio do garnka, dodajemy
sól,
bazylię oraz
sok z cytryny. Całość gotujemy pod przykryciem około 40 minut. Doprawiamy do smaku
przyprawami "Kucharek" oraz "
Maggi". Podajemy ze
śmietaną posypaną odrobiną
koperku i gotowe. Smacznego :)Copyright 2014 @ MentorSmaku. Technologia Blogger .