ßßß Cookit - przepis na ZUPA Z CZERWONEJ KAPUSTY

ZUPA Z CZERWONEJ KAPUSTY

nazwa

Wykonanie

Witaj na kulinarnym blogu Mentora Smaku, zapraszamy do wspólnych rozkoszy smakowych!
Menu
CIASTA(8)
DANIA OBIADOWE(12)
DESERY(3)
NALEWKI(2)
PASTY(3)
PASZTETY(1)
PRZEKĄSKI(7)
PRZYSTAWKI(1)
SOSY(1)
ŚLEDZIE(1)
TARTY(1)
TORTY(1)
ZUPY(9)
Tłumacz
Subskrypcja e-mail
Kontakt
Partnerzy
Konkursy
Akcje
ZUPA Z CZERWONEJ KAPUSTY
Składniki:
- 1,5kg czerwona kapusta
- 2 białe cebule
- 2 jabłka
- 1/4 kostki masła
- 3 duże ziemniaki
- 4 łyżki cukru
- 5 łyżek octu winnego
- 3 l bulionu wołowego
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna owoców jałowca
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki koperku poszatkowanego
- 1 łyżeczka lubczyku otartego
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka bazylii
- śmietana 18%
- pieprz czarny mielony
- przyprawa "Kucharek"
- przyprawa "Maggi"
Sposób przygotowania:
Cebulę oraz jabłka obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę posypując 1 łyżką cukru, po około 3 minutach dodajemy jabłka i podsmażamy do miękkości. Kapustę myjemy i drobno szatkujemy, gotową kapustę wrzucamy do garnka z cebulą i jabłkiem. Całość dusimy około 5 minut i dodajemy ocet winny, 1 łyżeczkę przyprawy "Kucharek" i szczyptę pieprzu. Podduszamy 10 minut, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, następnie zalewamy bulionem wołowym dodając pozostałe przyprawy tj. ziele angielskie, liście laurowe, owoce jałowca, koperek, lubczyk i pozostały cukier. Wyciskamy praską czosnek dodając bezpośrednio do garnka, dodajemy sól, bazylię oraz sok z cytryny. Całość gotujemy pod przykryciem około 40 minut. Doprawiamy do smaku przyprawami "Kucharek" oraz "Maggi". Podajemy ze śmietaną posypaną odrobiną koperku i gotowe. Smacznego :)
Copyright 2014 @ MentorSmaku. Technologia Blogger .
Źródło:http://mentorsmaku.blogspot.com/2014/12/zupa-z-czerwonej-kapusty.html