ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z pieczonej papryki.

Zupa krem z pieczonej papryki.

nazwa

Wykonanie

Dostałam kilka dni temu całą reklamówkę pięknych czerwonych papryk - prawie prosto z pola. Świetnie się złożyło, ponieważ już od dawna miałam chętkę na przetestowanie jakiegoś przepisu na paprykową zupę krem. Przeczytałam kilka różnych receptur i na ich podstawie stworzyłam takie oto czerwone cudeńko :)
SKŁADNIKI dla 4 osób:
4 duże czerwone papryki
2 duże pomidory
1 papryczka peperoni
1 cebula
3 ząbki czosnku
bazylia, oregano, pieprz, sól, ostra papryka
bułka kajzerka
pestki dyni
łyżka octu winnego (cytrynowego)
szklanka wywaru warzywnego (1,5 szklanki wody, marchewka, pietruszka, seler, por, natka, łyżka oliwy; warzywa posiekać; gotować w wodzie do miękkości; wyjąć warzywa;do wywaru dać oliwę)
Wszystkie warzywa umyć. Z papryk i pomidorów wyciąć środki. Umieścić w naczyniu żaroodpornym razem z obraną cebulą oraz ząbkami czosnku (czosnku nie obieramy). Wszystko posypać suszoną bazylią i oregano. Umieścić w piekarniku i piec około 30 minut w 200 stopniach (do miękkości i lekkiego przypalenia brzegów papryczek). Wyjąć z pieca i ostudzić (nie wylewać wody, która wypłynęła z warzyw).
Zimne warzywa obrać ze skórek i zmiksować na gładki krem razem z płynem, który wytrącił się podczas pieczenia oraz wywarem warzywnym. Zagotować. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką wedle uznania na końcu dodając ocet. Zupkę podawać z grzankami oraz prażonymi pestkami dyni.
Grzanki: kajzerkę pokroić w kostkę i prażyć na suchej patelni razem z pestkami słonecznika - do zrumienienia.
SMACZNEGO
Źródło:http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2014/09/zupa-krem-z-pieczonej-papryki.html