Wykonanie
Dostałam kilka dni temu całą reklamówkę pięknych
czerwonych papryk - prawie prosto z
pola. Świetnie się złożyło, ponieważ już od dawna miałam chętkę na przetestowanie jakiegoś przepisu na
paprykową zupę krem. Przeczytałam kilka różnych receptur i na ich podstawie stworzyłam takie oto czerwone cudeńko :)SKŁADNIKI dla 4 osób:4 duże
czerwone papryki2 duże
pomidory1
papryczka peperoni1
cebula3 ząbki
czosnkubazylia,
oregano,
pieprz,
sól,
ostra paprykabułka kajzerkapestki dyniłyżka
octu winnego (
cytrynowego)szklanka
wywaru warzywnego (1,5 szklanki
wody,
marchewka,
pietruszka,
seler,
por,
natka, łyżka
oliwy; warzywa posiekać; gotować w wodzie do miękkości; wyjąć warzywa;do
wywaru dać
oliwę)Wszystkie warzywa umyć. Z
papryk i
pomidorów wyciąć środki. Umieścić w naczyniu żaroodpornym razem z obraną
cebulą oraz ząbkami
czosnku (
czosnku nie obieramy). Wszystko posypać suszoną
bazylią i
oregano. Umieścić w piekarniku i piec około 30 minut w 200 stopniach (do miękkości i lekkiego przypalenia brzegów papryczek). Wyjąć z pieca i ostudzić (nie wylewać
wody, która wypłynęła z warzyw).Zimne warzywa obrać ze skórek i zmiksować na gładki krem razem z płynem, który wytrącił się podczas pieczenia oraz
wywarem warzywnym. Zagotować. Doprawić
solą,
pieprzem i
ostrą papryką wedle uznania na końcu dodając
ocet. Zupkę podawać z grzankami oraz prażonymi
pestkami dyni.Grzanki:
kajzerkę pokroić w kostkę i prażyć na suchej patelni razem z
pestkami słonecznika - do zrumienienia.SMACZNEGO

