Wykonanie
Tortilla to znakomity pomysł na szybki obiad lub ciepłą kolację. niestety często jest daniem wysoko kalorycznym - przez ciężkie,
majonezowe sosy,
mięso smażone na głębokim tłuszczu albo nawet zwykły
ketchup, który zawiera najczęściej sporo
cukru.Dziś pyszna, soczysta tortilla, której nikt z Was nie zarzuci, że jest sucha. Aromatyczna salsa w połączeniu z kremowym
serkiem pomidorowym z
bazylią nie tylko znakomicie się komponują, ale też nawilżają naszą tortillę w zdrowy, niskokaloryczny sposób.Do tego pieczona
pierś kurczaka - bardziej soczysta niż ta z patelni oraz chrupiąca
zieleninaGorąco polecam!Składniki:2 placki pszennej tortilliokoło 350-400 g
piersi kurczakakremowy
serek Apetina
pomidor i
bazyliaszklanka poszatkowanej
kapusty pekińskiej lub
sałaty lodowej2
pomdory1 mała
czerwona cebulkapół
limonki2
pomidory suszoneszczypta
chilikilka gałązek
kolendrydo doprawienia
kurczaka: 3 łyżki
oleju rzepakowego, szczypta
chili, łyżeczka
słodkiej papryki, pół płaskiej łyżeczki
ostrej paprykidodatkowo: folia aluminiowa i serwetkiPrzygotowanie:
Mięso pokroić w niedużą kostkę, zalać
olejem i dodać
przyprawy. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin.W niedużym naczyniu żaroodpornym ułożyć duży płat folii aluminiowej. Położyć na nim
mięso, rozłożyć je równomiernie i zawinąć w folię jak
cukierek. Piec 20 minut w 200 stopniach. Po tym czasie folię rozciąć i dopiec
mięso kolejne 5 minut.Przygotować salsę:
pomidory pokroic na ćwiartki, wydrążyć środki a sam miąższ pokroić w kostkę. Do miąższu dodać posiekane
suszone pomidory, pokrojoną w drobniutką kostkę
cebulę, posiekaną
kolendę. Skropić
limonką i dodać szczyptę
chili. Dokładnie wymieszać.Placki tortilli posmarować
serkiem (ilośc wedle uznania, u mnie około 1 płaskiej łyżki
serka na placek.Tortillę zwinąć w rożek. Dół owinąć ściśle folia aluminową. napełnić tortillę na przemian:
kapustą,
kurczakiem, salsą (najlepiej dodawać po trochu danego składnika aż do uzupełnienia rożka.Tortille układamy w naczyniu do pieczenia i podgrzewamy aby placek był ciepły i chrupiący (około 7 minut w 200 stopniach). lepiej nie przekraczać 10 minut pieczenia bo warzywa stracą chrupkość a tortilla będzie się kruszyć.Gorące rożki podajemy owinięte zwykłą papierową serwetką.Smacznego!