ßßß Cookit - przepis na Tortilla ze zdrowymi dodatkami

Tortilla ze zdrowymi dodatkami

nazwa

Wykonanie

Tortilla to znakomity pomysł na szybki obiad lub ciepłą kolację. niestety często jest daniem wysoko kalorycznym - przez ciężkie, majonezowe sosy, mięso smażone na głębokim tłuszczu albo nawet zwykły ketchup, który zawiera najczęściej sporo cukru.
Dziś pyszna, soczysta tortilla, której nikt z Was nie zarzuci, że jest sucha. Aromatyczna salsa w połączeniu z kremowym serkiem pomidorowym z bazylią nie tylko znakomicie się komponują, ale też nawilżają naszą tortillę w zdrowy, niskokaloryczny sposób.
Do tego pieczona pierś kurczaka - bardziej soczysta niż ta z patelni oraz chrupiąca zielenina
Gorąco polecam!
Składniki:
2 placki pszennej tortilli
około 350-400 g piersi kurczaka
kremowy serek Apetina pomidor i bazylia
szklanka poszatkowanej kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej
2 pomdory
1 mała czerwona cebulka
pół limonki
2 pomidory suszone
szczypta chili
kilka gałązek kolendry
do doprawienia kurczaka: 3 łyżki oleju rzepakowego, szczypta chili, łyżeczka słodkiej papryki, pół płaskiej łyżeczki ostrej papryki
dodatkowo: folia aluminiowa i serwetki
Przygotowanie:
Mięso pokroić w niedużą kostkę, zalać olejem i dodać przyprawy. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin.
W niedużym naczyniu żaroodpornym ułożyć duży płat folii aluminiowej. Położyć na nim mięso, rozłożyć je równomiernie i zawinąć w folię jak cukierek. Piec 20 minut w 200 stopniach. Po tym czasie folię rozciąć i dopiec mięso kolejne 5 minut.
Przygotować salsę: pomidory pokroic na ćwiartki, wydrążyć środki a sam miąższ pokroić w kostkę. Do miąższu dodać posiekane suszone pomidory, pokrojoną w drobniutką kostkę cebulę, posiekaną kolendę. Skropić limonką i dodać szczyptę chili. Dokładnie wymieszać.
Placki tortilli posmarować serkiem (ilośc wedle uznania, u mnie około 1 płaskiej łyżki serka na placek.
Tortillę zwinąć w rożek. Dół owinąć ściśle folia aluminową. napełnić tortillę na przemian: kapustą, kurczakiem, salsą (najlepiej dodawać po trochu danego składnika aż do uzupełnienia rożka.
Tortille układamy w naczyniu do pieczenia i podgrzewamy aby placek był ciepły i chrupiący (około 7 minut w 200 stopniach). lepiej nie przekraczać 10 minut pieczenia bo warzywa stracą chrupkość a tortilla będzie się kruszyć.
Gorące rożki podajemy owinięte zwykłą papierową serwetką.
Smacznego!
Źródło:http://fit-appetit.blogspot.com/2014/11/tortilla-ze-zdrowymi-dodatkami.html