Wykonanie
Pyszna przekąska imprezowa z pieczonym udźcem
indyka i pikantną salsą. Wyrazista, chrupiąca, aromatyczna. Można usmażyć na patelni a
potem krótko odgrzewać na grillu pojedyncze kawałki.Ja quesedillas przygotowałam na imprezę, więc z podanych składników wychodzi solidna porcja. Jeśli robicie tylko dla domowników to proponuję z połowy porcji.Polecam, uwielbiamy tą przekąskę :)

Składniki:2 kawałki pieczonego udźca
indyka z tego przepisu (można upiec dzień wcześniej i przechować w lodówce)około 16 placków pszennej tortilli350-400 gram twardego
żółtego serapół kostki
masłaSalsa:4
pomidory1 duża
czerwona cebula4-5
pomidorów suszonychgarść świeżej
kolendrysok z połowy
limonkipłaska łyżeczka
chilliPrzygotowanie:
Pomidory kroimy w kostkę (tylko miąższ, bez pestek)dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulę, posiekaną
kolendrę i bardzo drobno pokrojone
suszone pomidory. Doprawiamy
sokiem z limonki i
przyprawą chilli.
Mięso rwiemy na nieduże strzępki.
Ser ścieramy na grubych oczkachSkładanie quesedillas:Na desce do krojenia układamy placek tortilli. Posypujemy go cienko
serem. Na
ser wykładamy równomiernie trochę
mięsa (około garstki). Na to 2 łyżki salsy. Uważajmy, by wszystko rozprowadzić równomiernie. Składników nie może być nadmiar bo placki się nie skleją. Salsę znów przykrywamy odrobiną
sera i od góry dociskamy drugi placek. Na wierzch kładziemy cienki plasterek
masła. na patelni rozgrzewamy cienki plasterek
masła i przekładamy na niego quesedillas. Smażymy na małym ogniu do momentu aż
masło z wierzchu będzie płynne - wtedy rozsmarowujemy je i odwracamy placek (to nie jest problematyczne, placek od góry jest zimny i można go trzymać całą ręką)smażymy 2-3 minuty i zsuwamy na talerz. kroimy radełkiem w trójkąty jak pizzę.Podajemy gorące.Smacznego!