ßßß Cookit - przepis na Quesedillas najlepsze

Quesedillas najlepsze

nazwa

Wykonanie

Pyszna przekąska imprezowa z pieczonym udźcem indyka i pikantną salsą. Wyrazista, chrupiąca, aromatyczna. Można usmażyć na patelni a potem krótko odgrzewać na grillu pojedyncze kawałki.
Ja quesedillas przygotowałam na imprezę, więc z podanych składników wychodzi solidna porcja. Jeśli robicie tylko dla domowników to proponuję z połowy porcji.
Polecam, uwielbiamy tą przekąskę :)
Składniki:
2 kawałki pieczonego udźca indyka z tego przepisu (można upiec dzień wcześniej i przechować w lodówce)
około 16 placków pszennej tortilli
350-400 gram twardego żółtego sera
pół kostki masła
Salsa:
4 pomidory
1 duża czerwona cebula
4-5 pomidorów suszonych
garść świeżej kolendry
sok z połowy limonki
płaska łyżeczka chilli
Przygotowanie:
Pomidory kroimy w kostkę (tylko miąższ, bez pestek)
dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekaną kolendrę i bardzo drobno pokrojone suszone pomidory. Doprawiamy sokiem z limonki i przyprawą chilli.
Mięso rwiemy na nieduże strzępki.
Ser ścieramy na grubych oczkach
Składanie quesedillas:
Na desce do krojenia układamy placek tortilli. Posypujemy go cienko serem. Na ser wykładamy równomiernie trochę mięsa (około garstki). Na to 2 łyżki salsy. Uważajmy, by wszystko rozprowadzić równomiernie. Składników nie może być nadmiar bo placki się nie skleją. Salsę znów przykrywamy odrobiną sera i od góry dociskamy drugi placek. Na wierzch kładziemy cienki plasterek masła. na patelni rozgrzewamy cienki plasterek masła i przekładamy na niego quesedillas. Smażymy na małym ogniu do momentu aż masło z wierzchu będzie płynne - wtedy rozsmarowujemy je i odwracamy placek (to nie jest problematyczne, placek od góry jest zimny i można go trzymać całą ręką)
smażymy 2-3 minuty i zsuwamy na talerz. kroimy radełkiem w trójkąty jak pizzę.
Podajemy gorące.
Smacznego!
Źródło:http://tosmakuje.blogspot.com/2014/07/quesedillas-najlepsze.html