ßßß
Składniki:2 kawałki pieczonego udźca indyka z tego przepisu (można upiec dzień wcześniej i przechować w lodówce)około 16 placków pszennej tortilli350-400 gram twardego żółtego serapół kostki masłaSalsa:4 pomidory1 duża czerwona cebula4-5 pomidorów suszonychgarść świeżej kolendrysok z połowy limonkipłaska łyżeczka chilliPrzygotowanie:Pomidory kroimy w kostkę (tylko miąższ, bez pestek)dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekaną kolendrę i bardzo drobno pokrojone suszone pomidory. Doprawiamy sokiem z limonki i przyprawą chilli.Mięso rwiemy na nieduże strzępki.Ser ścieramy na grubych oczkachSkładanie quesedillas:Na desce do krojenia układamy placek tortilli. Posypujemy go cienko serem. Na ser wykładamy równomiernie trochę mięsa (około garstki). Na to 2 łyżki salsy. Uważajmy, by wszystko rozprowadzić równomiernie. Składników nie może być nadmiar bo placki się nie skleją. Salsę znów przykrywamy odrobiną sera i od góry dociskamy drugi placek. Na wierzch kładziemy cienki plasterek masła. na patelni rozgrzewamy cienki plasterek masła i przekładamy na niego quesedillas. Smażymy na małym ogniu do momentu aż masło z wierzchu będzie płynne - wtedy rozsmarowujemy je i odwracamy placek (to nie jest problematyczne, placek od góry jest zimny i można go trzymać całą ręką)smażymy 2-3 minuty i zsuwamy na talerz. kroimy radełkiem w trójkąty jak pizzę.Podajemy gorące.Smacznego!