Wykonanie
Miałam ochotę na taki prawdziwy, sierpniowy obiad. Na zupę. Już ciepłą, ale jeszcze ze świeżych, soczystych warzyw... Padło na
pomidorową :) Debatowaliśmy nad tym, czy zrobić klasyczną
pomidorową ze świeżych warzyw z
makaronem, czy gęsty krem. I w ten oto sposób powstała ta zupa.Pieczone sierpniowe
pomidory, pieczona
czerwona papryka, pieczony polski
czosnek, do tego jeszcze parę dodatków do podkręcenia smaku, łyżka
mascarpone lub
jogurtu na wierzch i odrobina pesto z...
natki marchewki :)Bardziej polsko i letnio się już nie da...Składniki:2 kg
pomidorów6 ząbków
czosnku3
czerwone papryki1 łyżeczka
Sambal Oelek (lub
papryczka chilli)świeże
zioła -
bazylia,
oreganocukier pudersól,
pieprzcynamonoliwa z oliwekPomidory myjemy, kroimy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch smarujemy
oliwą z oliwek, posypujemy
solą,
pieprzem i
cukrem pudrem. Układamy dookoła obrane ząbki
czosnku.
Paprykę myjemy, kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne, kładziemy na ruszcie skórką do góry. Pieczemy w 190°C przez 80 minut.
Papryka może być wcześniej gotowa - jej skórka ma poczernieć. Wtedy wyjmujemy ją z piekarnika i przekładamy do foliowego worka, który szczelnie zamykamy. Po wystudzeniu z łatwością zdejmiemy skórkę. Z upieczonych
pomidorów usuwamy skórę.Gotowe warzywa przekładamy do garnka, dodajemy
przyprawy -
sól i
pieprz do smaku, szczyptę
cynamonu (naprawdę warto, świetnie podkręca smak
pomidorów),
Sambal Oelek. Zagotowujemy. Po zagotowaniu dodajemy świeże
zioła, miksujemy na gęsty krem. Jeżeli będzie zbyt gęsty - można dodać odrobinę
bulionu warzywnego lub
wody.Podajemy gorący z łyżką
serka mascarpone lub
jogurtu i pesto z
natki marchewki.Bon appetit!