Wykonanie
Cześć :) Dzisiaj mam dla Was przepis na dwa pasztety, o który tak prosiliście na facebooku i instagramie. Przepis na pasztet z
soczewicy jest już na blogu, tylko teraz dodałam do niego
kurki i
suszone pomidory. Dzięki dodatkowym składnikom, mam dwa smakowe pasztety. W przepisie wykorzystałam drewnianą formę do pieczenia, która idealnie nadaje się na wypieki pasztetów czy też
pieczywa.

Składniki (na dwa pasztety):- 1 szklanka
czerwonej soczewicy,- 3 średniej wielkości
marchewki,- 1 duża
pietruszka lub 2 mniejsze- 1 duża
cebula,- 3
jajka- 2-3 ząbki
czosnku,- 1 łyżeczka zmielonego
kminku,- 0,5 łyżeczki mielonego
imbiru-
sól,
pieprz,- ulubione
przyprawy: np. słodka i
ostra papryka,
pieprz cayenne-
olej* w wersji z
kurkami:- 1 szklanka
kurek- 1 mała
cebula-
masło-
tymianek* w wersji z
suszonymi pomidorami:-
suszone pomidory z
oliwy (ilość dowolna - ja dodałam 5 połówek)-
bazylia-
oregano- plastry świeżego
pomidora na wierzch

Soczewicę opłukać i ugotować w 2 szklankach
wody. Przestudzić. Dobrze, żeby w
soczewicy zostało jak najmniej
wody.
Marchew i
pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach,
cebulę pokroić drobno. Na patelni rozgrzać
olej (ok.1 łyżki) wrzucić przeciśnięty przez praskę
czosnek, rozdrobnione warzywa,
przyprawy (nie żałować, bo
soczewica "wciągnie"
przyprawy jak gąbka) i smażyć na małym ogniu. Gdy warzywa zmiękną połączyć je z
soczewicą i dodawać po jednym
jajku dokładnie mieszając. Opcjonalnie zmiksować blenderem.Masę podzielić na dwie części.Do jednej dodać podsmażone na
maśle i
oleju kurki z drobno posiekaną
cebulą.
Kurki po usmażeniu można delikatnie posiekać. Dodać zmielony
tymianek. Na wierch można ułożyć gałązki
tymianku.Do drugiej dodać posiekane
suszone pomidory,
bazylię i
oregano. Na wierzch ułożyć plastry
pomidorów. Oprószyć
bazylią i
oregano.Masy przelać do drewnianych form lub do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w 180C, przez ok 40-50 minut. Wystudzić. Przed podaniem porządnie schłodzić w lodówce.


Smacznego!!!