Wykonanie
Polędwiczki wieprzowe w borowikach i kaszotto z
kaszy jaglanej z
cukinią,
papryką,
suszonymi pomidorami i
szalotkąDzisiaj propozycja wspaniałego dania, którym można zabłysnąć przed gośćmi, lub żeby zrobić sobie po prostu przyjemność. Rozpływająca się w ustach polędwiczka wieprzowa z aromatycznym
sosem borowikowym, a do tego kaszotto z warzywami bogate w smaki, aromaty i tekstury. Uwielbiam takie kompozycje smaków. Danie mimo, że złożone, jest bardzo proste do przygotowania, a efekt powali nie jednego na kolana. Jego zaletą jest fakt, że można je przygotować wcześniej i spokojnie
poczeka w piekarniku na swoją kolej, nawet godzinę. Ja jestem zachwycona za każdym razem! Polecam serdecznie!

Dla 6 osób przygotuj: na
polędwiczki w borowikach:3 małe
polędwiczki wieprzowe3/4 szklanki
suszonych borowików1 szklankę
śmietanki 18% (do zup i
sosów)1 szczyptę
gałki muszkatołowej3 duże łyżki
oliwy oliweksól,
pieprz na kaszotto:2 opakowania
kaszy jaglanej1
czerwoną paprykę1 średnią
cukinię1/2 szklanki
suszonych pomidorów w
oleju2
szalotki2 ząbki
czosnku1/3 szklanki
białego wina3 szklanki litr
bulionu6 dużych łyżek
oliwy z oliwek oliwy z oliwekZacznij od polędwiczek. Dopraw
mięso solą i
pieprzem. Rozgrzej patelnię, wlej na nią
oliwę i obsmaż
polędwiczki na złoto. Następnie wlej na patelnię szklankę
wody i dodaj
suszone borowiki. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.Czas na przygotowanie kaszotto. Pokrój w grubą kostkę
cukinię,
paprykę i
suszone pomidory.
Czosnek i
szalotkę posiekaj w drobniutką kosteczkę.
Kaszę jaglaną opłucz na sitku pod bieżącą
wodą i odsącz dokładnie. Na rozgrzaną dużą, głęboką patelnię wlej 6 dużych łyżek
oliwy z oliwek, dodaj
czosnek i
szalotkę. Po chwili dodaj
kaszę jaglana i całośc dokładnie wymieszaj. Gdy
cebula się zeszkli dodaj
paprykę i
suszone pomidory i wymieszaj. Dodaj
białe wino i wymieszaj. Gdy się wchłonie dodaj
cukinię, wymieszaj i dodaj szklankę
bulionu. Całość wymieszaj. Gdy płyn się wchłonie dodaj kolejną szklankę
bulionu i tak jeszcze raz. Na koniec wszystko wymieszaj, dopraw
solą i
pieprzem do smaku. Przykryj kaszotto folią aluminiową i wstaw do piekarnika, w którym już dopiekają się
polędwiczki.
Polędwiczki wyjmij z piekarnika,
mięso przełóż na deskę i przygotuj sos. Do
soków z
mięsa i
borowików dodaj do
śmietanki, całość wymieszaj i dopraw
gałką muszkatołową,
solą i
pieprzem do smaku. Podgrzej, aż zgęstnieje.
Polędwiczki pokrój na 2 cm plasterki i włóż do sosu. Danie możesz podawać od razu z kaszotto, albo wstaw
mięso w sosie do piekarnika (o temp. ok. 150 stopni) i niech tam czeka na swoją kolej. Smacznego!