Energetyzująca już samą barwą, zniewalająco aromatyczna, niesamowicie zdrowa i apetyczna.... taka właśnie jest paprykowa pasta kanapkowa. Robi się ją błyskawicznie, więc póki mamy sezon na paprykę, cieszmy się nią jak najczęściej.Składniki:· 3 duże czerwone papryki· 1 duży ziemniak· 2 duże ząbki czosnku· 2-3 łyżki oliwyspodsuszonych pomidorów· 5 suszonych pomidorów· sól· pieprz· odrobina sosu chili słodkiego· 2 duże garście uprażonych pestek dyniPaprykę można obrać ze skórki, choć moim zdaniem jest to zbyteczne. Paprykę, czosnek i ziemniaka kroimy w drobną kostkę. Warzywa smażymy na odrobinie oleju do momentu aż staną się miękkie. Całość przekładamy do wysokiego naczynia i kiedy przestygnie blendujemy. Dodajemy suszone pomidory, pestki dyni oraz przyprawy i całość jeszcze raz dobrze miksujemy. Pastę podajemy schłodzoną. Smacznego!