ßßß Cookit - przepis na Kanapkowa pasta paprykowa z prażonymi pestkami dyni

Kanapkowa pasta paprykowa z prażonymi pestkami dyni

nazwa

Wykonanie

Energetyzująca już samą barwą, zniewalająco aromatyczna, niesamowicie zdrowa i apetyczna.... taka właśnie jest paprykowa pasta kanapkowa. Robi się ją błyskawicznie, więc póki mamy sezon na paprykę, cieszmy się nią jak najczęściej.
Składniki:
· 3 duże czerwone papryki
· 1 duży ziemniak
· 2 duże ząbki czosnku
· 2-3 łyżki oliwy spod suszonych pomidorów
· 5 suszonych pomidorów
· sól
· pieprz
· odrobina sosu chili słodkiego
· 2 duże garście uprażonych pestek dyni
Paprykę można obrać ze skórki, choć moim zdaniem jest to zbyteczne. Paprykę, czosnek i ziemniaka kroimy w drobną kostkę. Warzywa smażymy na odrobinie oleju do momentu aż staną się miękkie. Całość przekładamy do wysokiego naczynia i kiedy przestygnie blendujemy. Dodajemy suszone pomidory, pestki dyni oraz przyprawy i całość jeszcze raz dobrze miksujemy. Pastę podajemy schłodzoną. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2013/08/kanapkowa-pasta-paprykowa-z-prazonymi.html