Wykonanie
Filety z
udek kurczaka z
papryką,
cukinią,
marchewką w
mleczku kokosowym na hinduską nutę
Curry to nic innego jak hinduska wersja naszego gulaszu. Co prawda różni się on
przyprawami i składnikami, ale główna idea duszenia w aromatycznym
sosie jest taka sama. Ilu jest hindusów, tyle wersji
curry, są takie z
mięsem, z
rybami, wegetariańskie, duszone w przeróżnych kombinacjach. Zawsze jednak charakteryzują się niebywałym bogactwem aromatów i tego właśnie się trzymałam, w mojej wersji. Piękne kolory, wspaniały zapach, jędrne warzywa i rozpływający się w ustach
kurczak. Rewelacja! Gorąco zachęcam do spróbowania szczególnie w takie mroźne dni jak dzisiaj.
Curry cudownie rozgrzewa i poprawia humor. Serdecznie polecam!

Dla 4 osób przygotuj:4 filety z
udek kurczaka,3 szklanki
ryżu Jaśminowego.1
czerwoną paprykę,1 dużą
marchewkę,1
łodygę selera naciowego,1
cebulę,1 średnią
cukinię,1 puszkę
mleczka kokosowego,1 pęczek
natki pietruszki,1
limonkę,2 ząbki
czosnku,1 dużą łyżkę startego świeżego
imbiru,1/4 szklanki
oliwy z oliwek,
przyprawy suche:1 małą łyżkę zmielonej
kurkumy,1 małą łyżkę słodkiej
czerwonej papryki1/2 małej łyżkę świeżo zmielonego
czarnego pieprzu,1 szczyptę mielonej
papryczki chilli,1/2 małej łyżki startego
kminu rzymskiego,1 małą łyżkę
brązowego cukru,
sól do smaku.
Kurczaka,
paprykę,
cukinię i
marchewkę potnij w grubą kostkę.
Cebulę,
czosnek i
seler naciowy w drobną kosteczkę. Rozgrzej dużą głęboką patelnię lub garnek. Wlej
oliwę i dodaj
kurkumę,
słodką paprykę,
chilli,
czarny pieprz,
kmin rzymski. Całość smaż mieszając około minuty - chodzi o wydobycie wszystkich aromatów. Następnie dodaj
czosnek,
cebulę,
imbir i
seler naciowy i smaż kolejne 3 minuty cały czas mieszając. Po czym dodaj
kurczaka, który pięknie pokryje się aromatycznymi
ziołami. Po kolejnych 3 minutach dodaj
paprykę i
marchewkę i smaż kolejne 5 minut. Na koniec dodaj
cukinię i wymieszaj. Całość dopraw
solą i wlej
mleczko kokosowe. Dodaj sok z połowy
limonki i 1 mała łyżkę startej skórki z
limonki ( skórkę zetrzyj przed rozkrojeniem
limonki, będzie dużo łatwiej) oraz
brązowy cukier. Wszystkie smaki muszą się równoważyć, więc w razie potrzeby i wedle gustu dodaj
soli,
cukru i
soku z limonki. Przykryj naczynie i duś danie na wolnym ogniu przez min. 15 minut. Ugotuj
ryż w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Na koniec dodaj do
curry posiekaną
natkę pietruszki. Smacznego!
