Wykonanie
Grillowane burgery z
indyka z aromatyczną
papryką duszoną z
ziołami i
sałata lodowąDzisiejszy obiad był prawdziwą rozkoszą. Niezwykle soczysty burger na chrupiącej sałacie lodowej, przykryty aromatyczną peperonatą w ciepłej, chrupiącej
bułce. Doskonałość!

Dla 4 osób przygotuj: na burgera:1/2 kg
mielonego mięsa indyka1 ząbek
czosnku1 garść ulubionych świeżych
ziół (ja użyłam
tymianku,
rozmarynu,
oregano i
szałwii)2
szalotki2 duże łyżki
oliwy z oliwek2 duże łyżki
wody gazowanej
sól,
pieprz4
bułki pełnoziarniste8 liści
sałaty lodowej4 małe łyżki
majonezu4 małe łyżki
keczupu na peperonatę :1
czerwoną paprykę1
zieloną paprykę1
żółtą paprykę2 ząbki
czosnku1
cebulę1 małą łyżkę
tymianku1 małą łyżkę
oregano5 dużych łyżek
oliwy z oliwekZacznij od przygotowania peperonaty. Znajdziesz na nią przepis tutaj.
Zioła i
czosnek drobno posiekaj dodaj do
mięsa.
Szalotkę pokrój w drobną kosteczkę, zeszklij na 2 łyżkach
oliwy z oliwek i dodaj do
mięsa. Całość dokładnie wymieszaj, dodaj 1/2 małej łyżki
soli i
pieprzu oraz 2 duże łyżki
wody gazowanej (lub
piwa) i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.


Podziel
mięso na 4 części i uformuj z niego kule, następnie spłaszcz je, żeby miały szerokość ok 2 cm. Wyłóż
mięso na mocno rozgrzanego grilla lub patelnię grillową i grilluj po 3
razy z każdej strony po ok 3 minuty. Następnie odłóż burgery na bok żeby odpoczęły. Bułeczki włóż na ruszt, aby się podgrzały.


Podgrzane bułeczki przetnij na pół i posmaruj
majonezem, na dolnej połówce ułóż
sałatę, na niej dużą łyżkę peperonaty i złotego burgera, na nim rozsmaruj łyżkę ulubionego
keczupu i przykryj drugą połową
bułki. Czas na ucztę! Smacznego!

