Wykonanie
U mnie też
rogale wieczorową
porą ;) Po raz pierwszy się za nie zabrałam no i muszę stwierdzić , że opłacało się :) Niewątpliwie są pracochłonne , ale czego się nie robi dla różnego rodzaju słodkości ;)Prace należy rozłożyć na dwa dni. Tej informacji nie doczytałam i zamiast podzielić się nimi wczoraj robię to dzisiaj ;) Pierwszego dnia przygotowujemy ciasto a drugiego dnia nadzienie , po czym zabieramy się zwijanie i pieczenie :) Korzystałam z przepisu , który znalazłam na blogu Kulinarne szaleństwa
Margarytki .
Składniki na ciasto:1 szklanka ciepłego
mleka30 g świeżych
drożdży3
żółtka ( 2
białka zostawiamy do nadzienia )pół łyżeczki ekstraktu z
wanilii3,5 szkl.
mąki pszennej3 łyżki drobnego
cukruszczypta
soli50 g
masła + 200 g miękkiego
masła do wałkowania
Wykonanie:W 1/2 szkl. ciepłego
mleka mieszamy
drożdże z
cukrem i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.3
żółtka ucieramy z z 2 łyżkami
cukru i ekstraktem
waniliowym na kogel
mogel.50 g
masła rozpuszczamy w rondelku .
Mąkę przesiewamy ze szczyptą
soli i mieszamy.Dodajemy wyrośnięty rozczyn , pozostałe
mleko i masę jajeczną.Wszystko ugniatamy i dolewamy ostudzone
masło i ugniatamy do czasu aż
masło się całkowicie wchłoni.Wyrobione ciasto w misce , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.Po tym czasie schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki , wykładamy na blat i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 45 x 25 cm tak aby krótsze boki były góra - dół .200 g miękkiego
masła kroimy na plastry i układamy na cieście.Rozsmarowujemy po całej powierzchni.Ciasto jest bardzo plastyczne i fajnie układa się podczas pracy . Ja dopiero przy drugim podejściu posypałam lekko
mąką podczas wałkowania bo zaczęło mi się nieco przyklejać do blatu.Następnie od góry zwijamy do środka 1/3 część ciasta i od dołu przykrywamy 2 warstwy. Mają być 3 warstwy.Dociskamy i obracamy o 90 stopni i znowu i znowu rozwałkowujemy na prostokąt i składamy tak jak poprzednio .Czynności te należy powtórzyć jeszcze 3
razy.Gdy wykonamy te powtórzenia , owijamy ciasto w folię i wstawiamy do lodówki na całą noc.Przed robieniem rogalików należy ciasto wyjąć ok. 30 minut wcześniej.
Składniki na nadzienie:350 g białego
maku ( miałam 200 g Skworcu )100 g masy marcepanowej ( dałam 150 g )3/4 szklanki
cukru pudru150 g
orzechów włoskich100 g blanszowanych
migdałów70 g suszonych fig70 g
suszonych daktyli bez pestek100 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej3 łyżki gęstej
śmietany ( dałam 12 % )2
białka5 podłużnych
biszkoptówWykonanie:W oddzielnych miseczkach nasypać
mak,
orzechy włoskie,
daktyle i
figi .Zalać gorąco
wodą i doczekać 30 minut.Następnie odcedzić na sitku o małych oczkach.
Mak,
orzechy figi ,
daktyle i
migdały mielimy 2
razy.Masę marcepanową ucieramy z
cukrem pudrem i
śmietaną. Gdy składniki się dobrze połączą dodajemy zmielony
mak z
bakaliami.Następnie dodajemy pokruszone
biszkopty ( mieliłam w blenderze ) i posiekaną
skórkę pomarańczową.Masę bardzo dobrze mieszamy.
Białka ubijamy na pianę i dodajemy do nadzienia.. Delikatnie mieszamy.Jeśli nadzienie będzie za bardzo zbite dodajemy 1 łyżkę
śmietany.Dodatkowo :
jajko roztrzepane z łyżką
mleka do posmarowania rogalików1 szklanka
cukru pudru + 1 łyżeczka
soku z cytryny + gorąca
woda na
lukier ( pominęłam )zmielone
orzechy włoskieSposób wykonania rogalików:Ciasto rozwałkować na duży prostokąt u mnie wyszło ok. 55 cm na 40 .Nożem nakreślić w dwóch rzędach trójkąty.Masę wykładamy kolejno na każdy trójkącik ( po bokach zostawić troszkę miejsca i zwijamy zaczynając od szerszej strony.Zwijając nacinamy pośrodku i zwijamy a boki układamy pod spód.Wykładamy na dużą blachę pokrytą papierem do pieczenia , przykrywamy ściereczką i czekamy 90 minut do wyrośnięcia.Pędzelkiem smarujemy każdy rogalik roztrzepanym
jajkiem i posypujemy zmielonymi
orzechami.Piekarnik rozgrzać do 180 C i piec ok. 30 minut ( każdy piekarnik jest inny , dlatego proponuję pilnować i wyjąć rogaliki kiedy będą bardzo złociste.Jeśli zostanie nam nadzienia można wykorzystać je do zawinięcia w gotowe
ciasto francuskie.Smacznego