Wykonanie
Przepis na ten piernik jest niezwykle prosty i szybki. Wychodzi przepysznie wilgotny , przełożony
dżemem truskawkowym . Naprawdę polecam , super się nadaję do
kawki z mleczkiem :)

Składniki:

2 szkl.
mąki pszennej2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 szkl.
mleka1 szkl.
cukru1/2 słoika
dżemu truskawkowego1/2 szkl.
oleju3
jajka2 łyżeczki
kakao1 tabliczka
mlecznej czekoladyorzechy włoskie do posypania100 g kremówki2 łyżeczki
przyprawy do piernika
Jajka wbijamy do miski i łączymy z
cukrem na gładką masę.Wlewamy
mleko,
mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia,
przyprawą do piernika oraz
sodą oczyszczoną a następnie mieszamy z
kakao.Suche składniki wsypujemy do masy jajecznej, wszystko dokładnie mieszamy i na końcu dodajemy wlewamy
olej.Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C na ok. 45 minut.Po wystudzeniu , piernik przecinamy wzdłuż na 2 płaty i równomiernie smarujemy
dżemem truskawkowym.
Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej i dodajemy 100 g kremówki.Tak przygotowana polewę wylewamy na piernik i posypujemy pokrojonymi
orzechami.

Wskazówka / źródło " Gotuj krok po kroku "Aksamitna polewa:
Czekoladę można rozpuścić z dodatkiem
śmietany kremówki 30 %.Na każde 100 g ciemnej
czekolady używamy 100 g kremówki, natomiast do
białej czekolady należy dodać kremówki nieco mniej ok. 75 g .Porada:Do przygotowania piernika używamy
maki pszennej ( typ 800 ) albo żytniej.Zwykły
cukier możemy zastąpić brązowym.Dla urozmaicenia smaku do ciasta można dodać świeże lub
suszone owoce, miąższ
wanili albo
skórkę pomarańczową.Oprócz tradycyjnie dodawanego
cynamonu i
imbiru, warto wsypać mielony
anyż ,
kardamon ,
goździki i mieloną
kolendrę.Do piernika najlepiej dodać
miód akacjowy , który najlepiej podkreśla korzenny smak piernika .