Wykonanie
Nie znam nikogo kto nie lubi pizzy. Danie to pochodzi z Włoch i robi furorę na całym świecie. Oryginalna pizza jest najczęściej na dość cienkim cieście, natomiast Polacy lubią jak dania są treściwe, dlatego przygotowałam pizze po polsku z dużą ilością składników i dobrze wyrośniętym
ciastem drożdżowym.Najważniejsze jest ciasto:1/2 kostki
drożdży2-3 łyżki
cukruszczypta
soli2/3 szklanki ciepłej
wody300 g
mąki4 łyżki
olejuczosnek granulowany
bazylia,
oreganoAby przygotować ciasto należy rozpuścić
drożdże w ciepłej wodzie i dodać 3 łyżki
cukru. Ja czynność tą wykonuję w dość dużej misce i w niej też zagniatam ciasto. Do powstałego zaczynu dodaje
przyprawy (wedle uznania) i
olej a następnie partiami wsypuje
mąkę i zagniatam ciasto.Gdy ciasto jest już gotowe zostawiam je do wyrośnięcia aż zajmie cała miskę. Następnie przekładam ciasto na blaszkę i dalej zostawiam aż trochę wyrośnie.Składniki farszu:
przecier pomidorowy500 g
pieczarek2
piersi z kurczakaprzyprawa gyros1/2 puszki
kukurydzykilka
pomidorków koktajlowych
rukolaser mozzarellaWyrośnięte i pulchne ciasto smaruję cienką warstwą
przecieru pomidorowego. Gdy ciasto rośnie dobrze jest przygotować pozostałe składniki. Ja obrałam, pokroiłam i podsmażyłam
pieczarki. Następnie
kurczaka pokroiłam na małe kawałeczki, przyprawiłam i również podsmażyłam. Gdy składniki mam już gotowe zaczynam wykładać je na pizze. Najpierw
pieczarki, dalej
kurczak kukurydza i
pomidorki koktajlowe. Tak przygotowaną pizze wkładam do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 20 minut. Po upływie tego czasu dodaję
rukolę i
ser i zostawiam na jeszcze około 5 minut aby
ser się rozpuścił.Składniki do pizzy mogą być dowolne!Uwielbiam domowy
sos czosnkowy, w wersji light. Świetnie pasuje do pizzy i wielu innych dań.
Składniki sosu:mały
jogurt naturalny5 ząbków
czosnku1/2 łyżeczki
cukrusól do smakugruboziarnisty
kolorowy pieprzdrobno posiekana
pietruszka