ßßß
Nie znam nikogo kto nie lubi pizzy. Danie to pochodzi z Włoch i robi furorę na całym świecie. Oryginalna pizza jest najczęściej na dość cienkim cieście, natomiast Polacy lubią jak dania są treściwe, dlatego przygotowałam pizze po polsku z dużą ilością składników i dobrze wyrośniętym ciastem drożdżowym.Najważniejsze jest ciasto:1/2 kostki drożdży2-3 łyżki cukruszczypta soli2/3 szklanki ciepłej wody300 g mąki4 łyżki olejuczosnek granulowanybazylia, oregano
Aby przygotować ciasto należy rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie i dodać 3 łyżki cukru. Ja czynność tą wykonuję w dość dużej misce i w niej też zagniatam ciasto. Do powstałego zaczynu dodaje przyprawy (wedle uznania) i olej a następnie partiami wsypuje mąkę i zagniatam ciasto.Gdy ciasto jest już gotowe zostawiam je do wyrośnięcia aż zajmie cała miskę. Następnie przekładam ciasto na blaszkę i dalej zostawiam aż trochę wyrośnie.Składniki farszu:przecier pomidorowy500 g pieczarek2 piersi z kurczakaprzyprawa gyros1/2 puszki kukurydzykilka pomidorków koktajlowychrukolaser mozzarella
Wyrośnięte i pulchne ciasto smaruję cienką warstwą przecieru pomidorowego. Gdy ciasto rośnie dobrze jest przygotować pozostałe składniki. Ja obrałam, pokroiłam i podsmażyłam pieczarki. Następnie kurczaka pokroiłam na małe kawałeczki, przyprawiłam i również podsmażyłam. Gdy składniki mam już gotowe zaczynam wykładać je na pizze. Najpierw pieczarki, dalej kurczak kukurydza i pomidorki koktajlowe. Tak przygotowaną pizze wkładam do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 20 minut. Po upływie tego czasu dodaję rukolę i ser i zostawiam na jeszcze około 5 minut aby ser się rozpuścił.Składniki do pizzy mogą być dowolne!Uwielbiam domowy sos czosnkowy, w wersji light. Świetnie pasuje do pizzy i wielu innych dań.
Składniki sosu:mały jogurt naturalny5 ząbków czosnku1/2 łyżeczki cukrusól do smakugruboziarnisty kolorowy pieprzdrobno posiekana pietruszka