ßßß

Bacalhau to portugalsku dorsz ale gdy Portugalczyk czy Brazylijczyk mówi o bacalhau w "sensie kuchennym" to ma na myśli suszonego i solonego dorsza, który na setki sposobów przyrządzany jest w domach portugalskich a w brazylijskich może kilkadziesiąt.Taki bacalhau ciężki jest do zdobycia w Polsce, nam się udało w .... sklepie afrykańskim i to porównując z cenami niektórych sklepów internetowych stosunkowo niedrogo.Nasz kilogram dorsza podzieliliśmy na dwie części z jednej powstała moqueca de bacalhau (kiedyś już pisaliśmy o moqueca), której przepis w tym poście z drugiej powstała empanada (inne przepisy na empanada (empanda z kurczakiem lub empanada z sardynkami).Składniki na moqucea i jej proces przygotowania są bardzo podobne do tej której opisywaliśmy w naszym blogowym debiucie:0 , 5 kg bacalhau0,5 litra mleczka kokosowego1 papryka czerwona (można opcjonalnie dodać również zieloną i żółtą)2 duże pomidory2 cebule2 lub 3 ząbki czosnku4 ziemniaki2 cytryny6 łyżek oleju palmowego dende2 łyżki kuminu w proszku1 kostka knor (opcjonalnie jeśli lubimy potrawy bardziej słone)łyżka sosu chilli lub tabasco (opcjonalnie)kolendra zielona świeża
Przygotowanie bacalhau:Aby przyrządzić bacalhau koniecznie należy wymoczyć go przez noc w wodzie, tak aby pozbawić go nadmiaru soli.Wrzucamy bacalhau do wody i gotujemy przez parę minut. Odcedzamy wodę i odstawiamy do ostudzenia.I teraz.... rwiemy nasz płat ryby na "strzępki" tak aby odseparować wszystkie ości.Przygotowanie moqueca:Płaty dorsza marynujemy z startymi 2 ząbkami czosnku, 2 łyżkami kuminu, sokiem z cytryny i odstawiamy na 30 minut. Kroimy cebule, pomidory, paprykę w kręgi a kolendrę drobniutko. Bierzemy głęboką patelnię. Na dnie układamy warstwę warzyw (cebula, papryka, pomidory), a następnie płaty bacalhau. Na wierzchu sypiemy kolendrę. Wszystko zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy olej dende i 1 kostkę knorr. Jeśli chcemy otrzymać smak bardziej pikantny dodajemy kilka kropel tabasco lub chilli. Garnek przykrywamy i dusimy 20 minut. Ryba musi być ugotowana a warzywa miękkie, to znak że potrawa gotowa. Ziemniaki gotujemy oddzielnie. Ich ilość (w naszym przypadku 4) zależna jest od naszych gustów. Ugotowane dodajemy je do gotowej potrawy.