Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 16(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
czekolada gorzka 200 gramów
margaryna 125 gramów
cukier 225 gramów
mąka 75 gramów
olejek migdałowy według uznania
jajka 3 sztuk
migdały mielone 100 gramów
kakao 1 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
sól 1 szczyptakrem nugatowy 200 gramów
maliny 250 gramów
twarożek 500 gramów
serem mascarpone 250 gramów
śmietana kremowa 200 gramów
Śmietan-fix 2 sztukWykonanie:
Miękką margarynę, 125g
cukru,
sól i kilka kropel
olejku utrzeć na puszystą masę, dodając kolejno
jajka. Połączyć z
mąką,
migdałami,
kakao i
proszkiem do pieczenia oraz startą 100g
czekolady. Ciasto nałożyć na posmarowaną tłuszczem blachę o wymiarach 24 x 24 cm, wygładzić. Piec w 175 stopniach ok. 30 minut, ostudzić. Krem nugatowy podgrzać i równomiernie rozłożyć na zimnym spodzie. Wstawić na 30 minut do lodówki.
Twaróg i
serem mascarpone utrzeć ze 100g
cukru.
Śmietanę ubić na sztywno z zagęszczaczem i dodać do masy serowej, wymieszać. Wrzucić oczyszczone
maliny, zostawiając kilka do dekoracji. Krem rozłożyć na spodzie ciasta i wstawić na 2h do lodówki. Połamane 100g
czekolady stopić w kąpieli
wodnej, rozsmarować na cienkiej podstawce i włożyć do lodówki. Tężejąca polewę
łopatką ścinać zawijaski z
czekolady, wstawić je do lodówki. Tort pokroić na dość duże kwadratowe kawałki i każdą porcje udekorować
malinami i rolkami czekoladowymi.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: