ßßß Cookit - przepis na Ciasto śmietanowe z malinami

Ciasto śmietanowe z malinami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 16
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
czekolada gorzka 200 gramów
margaryna 125 gramów
cukier 225 gramów
mąka 75 gramów
olejek migdałowy według uznania
jajka 3 sztuk
migdały mielone 100 gramów
kakao 1 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
krem nugatowy 200 gramów
maliny 250 gramów
twarożek 500 gramów
serem mascarpone 250 gramów
śmietana kremowa 200 gramów
Śmietan-fix 2 sztuk
Wykonanie:
Miękką margarynę, 125g cukru, sól i kilka kropel olejku utrzeć na puszystą masę, dodając kolejno jajka. Połączyć z mąką, migdałami, kakao i proszkiem do pieczenia oraz startą 100g czekolady. Ciasto nałożyć na posmarowaną tłuszczem blachę o wymiarach 24 x 24 cm, wygładzić. Piec w 175 stopniach ok. 30 minut, ostudzić. Krem nugatowy podgrzać i równomiernie rozłożyć na zimnym spodzie. Wstawić na 30 minut do lodówki. Twaróg i serem mascarpone utrzeć ze 100g cukru. Śmietanę ubić na sztywno z zagęszczaczem i dodać do masy serowej, wymieszać. Wrzucić oczyszczone maliny, zostawiając kilka do dekoracji. Krem rozłożyć na spodzie ciasta i wstawić na 2h do lodówki. Połamane 100g czekolady stopić w kąpieli wodnej, rozsmarować na cienkiej podstawce i włożyć do lodówki. Tężejąca polewę łopatką ścinać zawijaski z czekolady, wstawić je do lodówki. Tort pokroić na dość duże kwadratowe kawałki i każdą porcje udekorować malinami i rolkami czekoladowymi.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8957/Ciasto-smietanowe-z-malinami