Wykonanie
Resztki
mąki pszennej jakie posiadałam wykorzystałam dziś rano do naleśników. Uchowała się jedynie krupczatka. Po południu przyszła ochota na coś słodkiego. Szybciutko znalazłam przepis na ciasto, do którego zwykłej
mąki się nie dodaje. To murzynek według przepisu z bloga Piernikowa chata . Rzeczywiście jest łatwy do wykonania i się udaje, więc receptura jak najbardziej trafiona. Dla urozmaicenia dodałam
migdały i
aromat migdałowy. Podkręciłam też jego "czekoladowość" kilkoma kostkami gorzkiej, 85%
czekolady.

Składniki:1 kostka
margaryny1,5 szklanki
cukru3/4 szklanki
wody4 łyżki ciemnego
kakao4 całe
jajka2 szklanki
mąki krupczatki1 łyżka stołowa
proszku do pieczenia10 kropel
aromatu migdałowego5 kostek
gorzkiej czekolady100 gram
płatków migdałowychPrzygotowanie:
Margarynę,
cukier,
wodę,
kakao i
czekoladę włożyć do garnka i podgrzewać, aż
margaryna się rozpuści. Odlać pół szklanki. Resztę pozostawić do ostygnięcia.Do chłodnej masy dodać
mąkę, proszek, aromat i po jednym
jajku ciągle mieszając. Na koniec wrzucić większość podprażonych
płatków migdałowych.Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy w środku nie jest surowe. Ciasto wyjąć, ponakłuwać i jeszcze ciepłe polać odstawioną polewą i udekorować pozostałymi
płatkami migdałowymi.Smacznego!