ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe z wiśniami i serkiem

Ciasto drożdżowe z wiśniami i serkiem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 1 kilogramów
cukier 250 gramów
margaryna 1 sztuk
jajka 5 sztuk
mleko 0,5 litrów
drożdże 100 gramów
sól 0,5 łyżek deserowych
olejek cytrynowy według uznania
serek waniliowy 750 gramów
żółtka 1 sztuk
cukier puder 1 łyżek stołowych
żelatyna 2 łyżek deserowych
wiśnie 700 gramów
galaretki wiśniowe 2 sztuk
Wykonanie:
Pokruszone drożdże rozprowadzić ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Połowę przesianej mąki wsypać do miski, wlać wyrośnięte drożdże, rozmieszać razem, przykryć i pozostawić w cieple. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Do podrośniętego rozczynu dodać resztę przesianej mąki, utarte żółtka, stopioną margarynę, sól i zapach. Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie odchodziło od ręki. Ubić pianę z białek i dodać do ciasta. Ciasto wyłożyć do dużej natłuszczonej blachy, wypełniając ją do połowy wysokości i odstawić do wyrośnięcia. Piec 50 minut w 170 stopniach. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy jest suche.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, apotem podgrzać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia. Serki wymieszać z żółtkiem, cukrem pudrem i stopniowo wlewaną przestudzoną żelatyną. Masę serową rozsmarować na ostudzonym cieście, a na niej rozłożyć wydrolowane wiśnie, lekko je wgniatając. Wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i tężejącą zalać ciasto.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9073/Ciasto-drozdzowe-z-wisniami-i-serkiem