Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 1 kilogramów
cukier 250 gramów
margaryna 1 sztuk
jajka 5 sztuk
mleko 0,5 litrów
drożdże 100 gramów
sól 0,5 łyżek deserowych
olejek cytrynowy według uznania
serek waniliowy 750 gramów
żółtka 1 sztuk
cukier puder 1 łyżek stołowych
żelatyna 2 łyżek deserowych
wiśnie 700 gramów
galaretki wiśniowe 2 sztukWykonanie:Pokruszone
drożdże rozprowadzić ciepłym
mlekiem i łyżeczką
cukru, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Połowę przesianej
mąki wsypać do miski, wlać wyrośnięte
drożdże, rozmieszać razem, przykryć i pozostawić w cieple.
Żółtka utrzeć z
cukrem do białości. Do podrośniętego rozczynu dodać resztę przesianej
mąki, utarte
żółtka, stopioną
margarynę,
sól i zapach. Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie odchodziło od ręki. Ubić pianę z
białek i dodać do ciasta. Ciasto wyłożyć do dużej natłuszczonej blachy, wypełniając ją do połowy wysokości i odstawić do wyrośnięcia. Piec 50 minut w 170 stopniach. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy jest suche.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej
wody, apotem podgrzać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia.
Serki wymieszać z
żółtkiem,
cukrem pudrem i stopniowo wlewaną przestudzoną
żelatyną. Masę
serową rozsmarować na ostudzonym cieście, a na niej rozłożyć wydrolowane
wiśnie, lekko je wgniatając. Wstawić do lodówki.
Galaretkę rozpuścić w 3 szklankach gorącej
wody i tężejącą zalać ciasto.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: