ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka 1 kilogramówcukier 250 gramówmargaryna 1 sztukjajka 5 sztukmleko 0,5 litrówdrożdże 100 gramówsól 0,5 łyżek deserowycholejek cytrynowy według uznaniaserek waniliowy 750 gramówżółtka 1 sztukcukier puder 1 łyżek stołowychżelatyna 2 łyżek deserowychwiśnie 700 gramówgalaretki wiśniowe 2 sztukWykonanie:Pokruszone drożdże rozprowadzić ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Połowę przesianej mąki wsypać do miski, wlać wyrośnięte drożdże, rozmieszać razem, przykryć i pozostawić w cieple. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Do podrośniętego rozczynu dodać resztę przesianej mąki, utarte żółtka, stopioną margarynę, sól i zapach. Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie odchodziło od ręki. Ubić pianę z białek i dodać do ciasta. Ciasto wyłożyć do dużej natłuszczonej blachy, wypełniając ją do połowy wysokości i odstawić do wyrośnięcia. Piec 50 minut w 170 stopniach. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy jest suche.Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, apotem podgrzać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia. Serki wymieszać z żółtkiem, cukrem pudrem i stopniowo wlewaną przestudzoną żelatyną. Masę serową rozsmarować na ostudzonym cieście, a na niej rozłożyć wydrolowane wiśnie, lekko je wgniatając. Wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i tężejącą zalać ciasto.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: