Wykonanie
Moje nocne wypieki..jeszcze nie
mogę dobrze rozpracować swojej nowej kuchenki ..wierzch ciasta upiekł się ładnie , ale jak wyjęłam z blaszki , to spód jeszcze nie był zbyt dobry..i stąd taki niezbyt pięknie wygląda...po prostu wyjęcie ciasta z keskówki i przełożenie na blachę trochę przyczyniło się do tego..ale ważne , że
potem upiekło się jak trzeba..
500 g
mąki1/2 łyżeczki
soli3 łyżki
cukru40 g świeżych
drożdży180 ml
mleka10 dkg
margaryny1
jajko2
żółtkaDodatkowo
serek waniliowyrabarbartruskawkicukier kokosowyKruszonka50 g
mąki25 g
cukru kokosowego35 g
masłaZ
drożdży,
mleka i 2 łyżeczek
cukru zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia.Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopioną
margarynę. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut) [ ja wyręczyłam się automatem do
chleba].Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na dwie części, a następnie jeszcze na 5 części.Każdą z nich rozwałkować na kształt prostokąta , delikatnie podsypując
mąką. Rozwałkowane kawałki ciasta posmarować
serkiem. Na dwóch kawałkach ułożyć pokrojony
rabarbar, a na 3
truskawki [ lub odwrotnie albo zmieszać
rabarbar z
truskawkami] posypać
cukrem i zwinąć roladki. Dwie [ rożne ] roladki ułożyć na dnie keksówki , a na to kolejne 3 roladki.Zostawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut. Następnie posypać kruszonką.Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.