ßßß
Składniki na 7-8 bułeczek:200 g mąki tortowej60 g margaryny12 g świeżych drożdży40 g cukru60 ml mleka2 jaja (+ 1 do posmarowania bułeczek)galaretka wiśniowaszczypta solimak sypkiDrożdże rozkruszamy do miski, wsypujemy 2 łyżki cukru, zalewamy mlekiem i dodajemy 2 łyżki mąki. odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką, aby wyrosły. Po tym czasie dodajemy mąkę, cukier, sól, jajka oraz masło i wyrabiamy około 10 minut. Kiedy uzyskamy jednolitą masę to wówczas znowu odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką na około 40 minut-60 minut. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy chwilkę i łyżką nabieramy kawałek ciasta, kładziemy na stolnicę posypana mąką, formujemy placuszek, w środek wkładamy łyżkę galaretki wiśniowej lub innego dżemu, zalepiamy i układamy na blasze wysłanej papierem. Następnie przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia, smarujemy jajka, posypujemy makiem i pieczemy ok.25 minut w 180 stopniach.