Wykonanie
Domowe bułeczki zawsze są mile widziane na niedzielnym
stole,a rzeczywiście robi się je niezwykle szybko :)
Przepis bierze udział w akcji:
Składniki na 7-8 bułeczek:200 g
mąki tortowej60 g
margaryny12 g świeżych
drożdży40 g
cukru60 ml
mleka2
jaja (+ 1 do posmarowania bułeczek)
galaretka wiśniowaszczypta
solimak sypki
Drożdże rozkruszamy do miski, wsypujemy 2 łyżki
cukru, zalewamy
mlekiem i dodajemy 2 łyżki
mąki. odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką, aby wyrosły. Po tym czasie dodajemy
mąkę,
cukier,
sól,
jajka oraz
masło i wyrabiamy około 10 minut. Kiedy uzyskamy jednolitą masę to wówczas znowu odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką na około 40 minut-60 minut. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy chwilkę i łyżką nabieramy kawałek ciasta, kładziemy na stolnicę posypana
mąką, formujemy placuszek, w środek wkładamy łyżkę
galaretki wiśniowej lub innego
dżemu, zalepiamy i układamy na blasze wysłanej papierem. Następnie przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia, smarujemy
jajka, posypujemy
makiem i pieczemy ok.25 minut w 180 stopniach.