Wykonanie
Kolejny przepis , którego nie zdążyłam opublikować wcześniej..Robiłam je prawdę mówiąc dawno temu- no może nie tak dawno, ale był to jeszcze rok szkolny..Dzwoni moja córka[ będąc jeszcze w szkole] i pyta mnie co robię na obiad...Nie pamiętam co wtedy robiłam , ale mówię do niej , że będzie obiad , ale zrobię także
cebulaki z
makiem ...Na to moja córka - Mamo, a Ty dobrze się czujesz?
cebulaki z makiem???... okazało się, że czułam się dobrze a
cebulaki smakowały wyśmienicie..[Muszę znów je zrobić.] Przepis pochodzi z bloga
Kuba pichci.5 dag
drożdży świeżych1 łyżka
cukru1/2 kg
mąki1 szkla.
mleka1
jajko1 łyżeczka
soli6 dag
margaryny1 kg
cebuli3 czubate łyżki
makuDrożdże mieszamy z
cukrem, 2 łyżkami
maki i częścią ciepłego
mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia.Rozpuszczamy w garnku
margarynę z reszta
mleka. Wyrośnięty rozczyn i cieple
mleko z
margaryna dodajemy do
maki z
sola.
Jajko roztrzepujemy za pomocą widelca i dodajemy do pozostałych składników zostawiając trochę na posmarowanie brzegów
cebularzy (około łyżki).Wyrabiamy ciasto tak, aby odstawało od reki, w razie potrzeby dodajemy
make. Następnie pozostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość.Gdy ciasto rośnie, przygotowujemy
cebule – kroimy ja w kostkę i podsmażamy na
oleju do uzyskania złotego koloru. Do cieplej jeszcze, ale juz zdjętej z ognia
cebuli wsypujemy
mak oraz doprawiamy
sola i
pieprzem.Ciasto dzielimy na 12 części. Każda cześć wałkujemy na owalne placki. Brzegi placków smarujemy pozostawionym
jajkiem. Następnie kładziemy porcje
cebuli, rozkładając ja równomiernie po całym placku. Zanim wstawimy do gorącego piekarnika, poczekajmy chwilkę, aż znów podrosną.Pieczemy w 200 stopniach do momentu, aż cebularze się zarumienią.