Wykonanie

Piekąc
drożdżowe rogaliki, zastosowałam dwa nadzienia – jedno budyniowe, drugie z Nutelli, a do części wsadziłam jednocześnie jedno i drugie. Jeżeli chodzi o smaki mojej córeczki, to Nutella wygrywa zdecydowanie.Rogaliki bardzo przypominają popularne 7Days. Są świetną przekąską, nawet na drugi dzień. Z podanej ilości składników wyszło 48 rogalików. Jeśli dla Ciebie to za dużo, zrób z połowy.Składniki :1 kostka
margaryny5 dag świeżych
drożdży¼ szklanki ciepłego
mleka4 łyżki
cukru3 szklanki
mąki2
jajka – jedno całe do ciasta, z drugiego
żółtko do posmarowania z wierzchu rogalikówszczypta
soliSkładniki na nadzienie :Nutella
budyń, np.
waniliowy i około 220 ml
mlekaDużo wcześniej wyjmij
margarynę, aby była bardzo bardzo miękka, ale nie płynna.
Drożdże wkrusz do
mleka, dodaj
cukier i starannie wymieszaj aż do rozpuszczenia się w
mleku składników.Następnie wsyp do miski całą
mąkę, dodaj szczyptę
soli, jedno całe
jajko oraz wlej wcześniej przygotowane
mleko z
drożdżami – wymieszaj i dodaj
miękką margarynę.Wyrób masę na gładkie ciasto – około 2 minuty, w razie potrzeby podsypując odrobiną
mąki.Wstaw je do lodówki pod przykryciem na godzinę. Po tym czasie powinno ci już trochę wyrosnąć i stać się nieco sztywniejsze.W tym czasie możesz sobie przygotować
budyń (obojętne jaki smak), jeżeli chcesz w ogóle go używać. Ja użyłam tylko część tego, co było dostępne w opakowaniu.Po wspomnianej wcześniej godzinie, podziel ciasto na cztery równe części i każdą kolejno rozwałkowuj na okrąg o grubości około 3-4 mm, który podziel nożem na 12 trójkątów.

Na każdy w najszerszej część nakładaj wybrane przez siebie nadzienie i zawijaj do środka, umieszczając końcówkę pod
spodem rogalika, by nie odwinął się podczas pieczenia.

Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu roztrzepanym
żółtkiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200’ C, aż do momentu, kiedy się ładnie zrumienią (około 15 minut).Uwaga :Każdą blachę wsadzałam do piekarnika z osobna, a w momencie lepienia rogalików, pozostała część ciasta czekała na mnie nadal w lodówce.Roztrzepane
żółtko do posmarowania można zastąpić
mlekiem.Jeżeli po upieczeniu są dla ciebie mało atrakcyjne wizualnie, możesz je dodatkowo polać lukrem lub rozpuszczoną
czekoladą.

