Wykonanie
Pączki21:56 Jedz Taniej 3 Comments
Tłusty czwartek. Już jutro nadejdzie dzień, który przez wielu wielbiony jest niczym święto narodowe. Do boju ruszyły gospodynie domowe, w tym babcie, mamy, ciotki, kuzynki, siostry i inne, żądne upichcenia swoich własnych, niczym nie odstających od tych "kupnych" pączków. Z tej też okazji postanowiliśmy zaprezentować Wam przepis, którym na naszym blogu zadebiutuje Agata Frączyk, z którą kadra redakcyjna spędziła wiele interesujących chwil, studiując jeszcze na legnickiej uczelni... Przechodząc jednak do przepisu.Potrzebujemy:- 1 kg
mąki tortowej- 8
żółtek z jaj- 1 całe
jajko- 1 szklanka
cukry- 10 dg
drożdży- 0,5
margaryny (roztopionej)- 0,5l
mleka- szczypta
soliOdmierzyć szklankę
mleka z przygotowanego 0,5 litra. Do ciepłego (niegorącego)
mleka dodać
drożdże razem z 2 łyżkami
mąki i łyżką
cukry. Rozczyn postawić w ciepłym miejscu (może być np. na garnku z ciepłą
wodą w środku). Zostawić do wyrośnięcia.WYKONANIE
Żółtka + 1 całe
jajko utrzeć z
cukrem (można mikserem). Dodać roztopioną ostudzoną
margarynę,
mąkę i resztę
mleka oraz wyrośnięty rozczyn. Wszystko wyrobić drewnianą łyżką. Ciasto musi odklejać się od łyżki lub miski, w której ciasto będzie wyrabiane. Gdy jest już wyrobione odstawić w ciepłym miejscu aż wyrośnie. Stół lub stolnicę posypać
mąką, wyłożyć całe ciasto. Po kawałeczku odrywać ciasto i w rękach formować pączki (najlepiej jest rozplaszczyć urwany kawałek ciasta na dłoni i nałożyć powidła do środka. Ładnie zawinąć i zakleić palcami by powstał pączek). Pączek musi odczekać na
stole aż trochę wyrośnie (by po usmażeniu nie był surowy). Pączki smażyć na głębokim, rozgrzanym, lecz wolnym
oleju (by z wierzchu się nie spiekły a w środku nie były surowe). Po ostygnięciu posypać
cukrem pudrem lub czymś innym wedle uznaniaSmacznego!