Wykonanie
Bajaderka to zapewne smak dzieciństwa wielu z Was, więc jedząc te ciasto sprawimy, że słodkie lata dzieciństwa przypomną nam się w jednej chwili :) Przepis znalazłam na jednej ze stron internetowych, ale coś mi w tym przepisie brakowało i trochę go urozmaiciłam. A poza tym myślałam że bajaderkę robi się nie wiadomo ile czasu, a tak na prawdę zajęło mi to niedługą chwilę :)Składniki na ciasto:500 g
mąki (ja dałam 600-650g)250 g
margaryny200 g
cukru pudru2
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczeniaNadzienie:1 szkl.
mleka 3,2% (ja dałam 2%)1 łyżka
kakao100 g
orzechów (u mnie włoskie)100 g
rodzynek100 g
wiórków kokosowych1
zapach rumowy (dałam
pomarańczowy)5 łyżek
cukru lub płynnego
miodu100 g
masładżem z czarnych
porzeczek lub
marmoladaPolewa:2 tabliczki
czekolady + 50 g
masła lub gotowa
polewa czekoladowaCiasto : Z podanych składników zagnieść na stolnicy ciasto. Podzielić na dwie części i każdą osobno piec w 180st. C przez 15 - 20 min. Jeden placek drobno pokruszyć.Pokruszone ciasto wymieszać z
mlekiem,
kakao,
bakaliami,
masłem i
cukrem. Gotować na małym ogniu do chwili uzyskania jednolitej masy.Placek posmarować
dżemem lub
marmoladą i na to wyłożyć gotową masę, odstawić na ok 1 godz w zimne miejsce.Dwie tabliczki
czekolady i 50g
masła rozpuścić w kąpieli
wodnej. Polewą polać ciasto, zostawić do chwili wystygnięcia
czekolady.