Wykonanie
Carnitas

Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 14 sierpnia 2014 r. Kompletnie nie miałam pomysłu jak wykorzystać spory kawałek
mięsa wieprzowego, zalegającego w zamrażarce. Inspirację do przygotowania carnitas znalazłam tutaj . Czytając sposób przyrządzenia tej meksykańskiej potrawy, byłam tak zachwycona, że postanowiłam
mieć ją na swoim talerzu.
Łopatkę pokroiłam na małe kawałki, włożyłam do dużego garnka, posypałam fascynującymi
przyprawami, obficie
skropiłam sokiem pomarańczowym i doprowadziłam do wrzenia na gazie. Następnie całość przeniosłam do średnio nagrzanego piekarnika, a kiedy
mięso osiągnęło miękkość i soczystość, wyłożyłam je na talerz i rozdrobniłam widelcem, płyn w garnku odparowałam, cząstki
mięsa przeniosłam do zredukowanego sosu, na koniec kawałki
łopatki delikatnie zrumieniłam na blaszce pod grillem w piekarniku. I gotowe! Potrawa jest wspaniała, doskonałe karmelizowane złociste kawałki
mięsa o
cytrusowym aromacie, chrupiące na zewnątrz i bardzo mięciutkie w środku zachwycają smakiem. Można je podać na wiele sposobów: z posiekaną
kolendrą, salsą, guacamole, tortillą, czy grillowaną
kukurydzą. Kanapka, czy naleśnik wypełniony carnitas, muśnięty
sokiem z limonki i
rzodkiewką, zielonym
ogórkiem,
awokado, albo
pomidorem to też brzmi pysznie. Ja moje carnitas podałam zupełnie nie tradycyjnie, bo z
ziemniakami z
wody i surówką z
ogórków. Ale, czyż takie delikatne i soczyste
mięso mogłoby nie smakować? Złote kawałeczki sprawdziły się wyśmienicie:):):)Carnitas Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 12 sierpnia . Jedwabiste carnitas! Cudowne połączenie smaków, wolne gotowanie, nadaje
wieprzowinie subtelność i soczystość, sprawia, że nie można się jej oprzeć:-)Oceny: 5 , 0Czas przygotowania: 10 min Czas pieczenia: 2 godz. i 15 min Łączny czas: 2 godz. i 25 minLiczba porcji: ok. 8Składniki:
łopatka wieprzowa bez kości : 1 kg
sól morska : 1/2 łyżeczki
kmin rzymski : 1 łyżeczka
suszone oregano : 2 łyżeczkisuszony
majeranek : 1 łyżeczka
ostra papryka w proszku : szczyptaświeżo mielony
czarny pieprz : szczypta
liście laurowe : 2
czosnek : 1 ząbek
cebula : 1
pomarańcza : 1Przygotowanie: z
mięsa usuwam największe przerosty tłuszczu i kroję na około 5 cm kawałkiwkładam do dużego garnka, posypuję
przyprawami (
solą,
kminem rzymskim,
oregano,
majerankiem,
ostrą papryką,
pieprzem) dodaję
liście laurowe, obrany ząbek
czosnku oraz obraną i przekrojoną na pół
cebulępomarańczę dokładnie szoruję zmywakiem, kroję na pół i wyciskam sok, dodaję wszystko (sok i skórkę) do garnkaustawiam garnek na gazie, wlewam szklankę (250 ml)
wody, doprowadzam do wrzeniaprzykrywam i wstawiam na 2 godziny do rozgrzanego do 150oC piekarnikawyjmuję garnek z piekarnika,
mięso wykładam na talerz i rozdrabniam je widelcem na nieco mniejsze (ale niezbyt małe) cząstkiłyżką cedzakową łowię z garnka wszystkie pozostałości po pieczeniu tak, aby w garnku został sam płyngarnek z płynem wstawiam na gaz i na dużym ogniu (bez przykrycia) gotuję przez około 10 minut, aby odparować soscząstki
mięsa wkładam do zredukowanego sosu, delikatnie mieszam na koniec delikatnie rumienię
mięso na blaszce pod grillem w piekarniku (ok. 5 minut)tak przygotowane
mięso jest gotowe do użycia - polecam:-)


Smacznego!!!