ßßß
Autor: Halina JoskowskaOpublikowano: 30 maja 2013 r.Ostatnio rozsmakowałam się w zupie rybnej. Każdy okaz ryby karaś, sum, karp czy szczupak jest odpowiedni, by zamienić go w cudownie delikatny eliksir. Motorem do gotowania tej zupy są moi domownicy, którzy są jej zwolennikami :-)Zupa rybna z pulpecikamiAutor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 25 maja .Pysznie delikatna i kremowa zupa rybna z pulpecikami. Bardzo polecam szczególnie na piątkowe danie :-)Oceny: 4 , 5Czas przygotowania: 15 minCzas gotowania: 45 minŁączny czas: 60 minLiczba porcji: 4Rozmiar porcji: jak na zdjęciu (1 talerz, ok. 250 ml )Liczba kilokalorii w porcji: 260Składniki:wywar rybny lub woda : 1 litrmielona ryba (na pulpety najlepiej użyć świeżej morskiej ryby lub dorsza): 300 gchrzan : 1 łyżeczkasól morska : do smakubiały pieprz : do smakuziemniaki : 3 sztukicebula : 1 sztukaczosnek : 3 ząbkimasło : 2 łyżkimąka : 2 łyżkimleko : 1 szklankaświeża natka pietruszki : pęczekPrzygotowanie:Wywar doprowadzam do wrzenia.Do ryby dodaję sól, pieprz i chrzan do smaku, wyrabiam i przepuszczam przez maszynkę.Z mielonej ryby formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, maczając ręce w zimnej wodzie.Wkładam pulpety do gotującego się wywaru, kiedy wypłyną na powierzchnię dodaję obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.Na maśle podsmażam cebulę i czosnek, dodaję do garnka z zupą.Mleko mieszam z mąką i powolnym strumieniem dodaję do zupy stale mieszając.Doprawiam solą i pieprzem, gotuję, aż ziemniaki będą miękkie.Przed podaniem posypuję pietruszką
.Jeśli chodzi o wywar to gotuję go z resztek (głowy, kręgosłupy, płetwy ryb), które pozostały po oddzieleniu mięsa ze sprawianej ryby (miałam tym razem mieszankę - karasia, szczupaka i karpia).Lubię dodawać kilka gatunków ryb, wtedy bulion jest bardziej esencjonalny.Dla lepszego wydobycia smaku uprzednio je kawałkuję.Oczy i skrzela usuwam, ponieważ pozostawione dają gorzki posmak.Do resztek dorzucam obrane czyste warzywa - marchew, pietruszka, kawałek pora, dodaję dwa ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy, doprawiam solą i pieprzem.Wywar przecedzam, a ugotowaną marchew i pietruszkę dzielę na plasterki i dodaję do zupy.Smacznego !!!