Wykonanie
Autor:
Halina JoskowskaOpublikowano: 30 maja 2013 r.Ostatnio rozsmakowałam się w zupie
rybnej. Każdy okaz
ryby karaś,
sum,
karp czy
szczupak jest odpowiedni, by zamienić go w cudownie delikatny eliksir. Motorem do gotowania tej zupy są moi domownicy, którzy są jej zwolennikami :-)Zupa rybna z pulpecikamiAutor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 25 maja .Pysznie delikatna i kremowa zupa rybna z pulpecikami. Bardzo polecam szczególnie na piątkowe danie :-)Oceny: 4 , 5Czas przygotowania: 15 minCzas gotowania: 45 minŁączny czas: 60 minLiczba porcji: 4Rozmiar porcji: jak na zdjęciu (1 talerz, ok. 250 ml )Liczba kilokalorii w porcji: 260Składniki:
wywar rybny lub
woda : 1 litrmielona
ryba (na pulpety najlepiej użyć świeżej
morskiej ryby lub
dorsza): 300 g
chrzan : 1 łyżeczka
sól morska : do smaku
biały pieprz : do smaku
ziemniaki : 3 sztuki
cebula : 1 sztuka
czosnek : 3 ząbki
masło : 2 łyżki
mąka : 2 łyżki
mleko : 1 szklankaświeża
natka pietruszki : pęczekPrzygotowanie:
Wywar doprowadzam do wrzenia.Do
ryby dodaję
sól,
pieprz i
chrzan do smaku, wyrabiam i przepuszczam przez maszynkę.Z mielonej
ryby formuję kulki wielkości
orzecha włoskiego, maczając ręce w zimnej wodzie.Wkładam pulpety do gotującego się
wywaru, kiedy wypłyną na powierzchnię dodaję obrane i pokrojone w kostkę
ziemniaki.Na
maśle podsmażam
cebulę i
czosnek, dodaję do garnka z zupą.
Mleko mieszam z
mąką i powolnym strumieniem dodaję do zupy stale mieszając.Doprawiam
solą i
pieprzem, gotuję, aż
ziemniaki będą miękkie.Przed podaniem posypuję
pietruszką.Jeśli chodzi o
wywar to gotuję go z resztek (głowy, kręgosłupy, płetwy ryb), które pozostały po oddzieleniu
mięsa ze sprawianej
ryby (miałam tym razem mieszankę - karasia,
szczupaka i
karpia).Lubię dodawać kilka gatunków ryb, wtedy
bulion jest bardziej esencjonalny.Dla lepszego wydobycia smaku uprzednio je kawałkuję.Oczy i skrzela usuwam, ponieważ pozostawione dają gorzki posmak.Do resztek dorzucam obrane czyste warzywa -
marchew,
pietruszka, kawałek
pora, dodaję dwa ziarenka
ziela angielskiego,
listek laurowy, doprawiam
solą i
pieprzem.
Wywar przecedzam, a ugotowaną
marchew i
pietruszkę dzielę na plasterki i dodaję do zupy.Smacznego !!!