ßßß Cookit - przepis na Zupa rybna z pulpecikami

Zupa rybna z pulpecikami

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska
Opublikowano: 30 maja 2013 r.
Ostatnio rozsmakowałam się w zupie rybnej. Każdy okaz ryby karaś, sum, karp czy szczupak jest odpowiedni, by zamienić go w cudownie delikatny eliksir. Motorem do gotowania tej zupy są moi domownicy, którzy są jej zwolennikami :-)
Zupa rybna z pulpecikami
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 25 maja .
Pysznie delikatna i kremowa zupa rybna z pulpecikami. Bardzo polecam szczególnie na piątkowe danie :-)
Oceny: 4 , 5
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 45 min
Łączny czas: 60 min
Liczba porcji: 4
Rozmiar porcji: jak na zdjęciu (1 talerz, ok. 250 ml )
Liczba kilokalorii w porcji: 260
Składniki:
wywar rybny lub woda : 1 litr
mielona ryba (na pulpety najlepiej użyć świeżej morskiej ryby lub dorsza): 300 g
chrzan : 1 łyżeczka
sól morska : do smaku
biały pieprz : do smaku
ziemniaki : 3 sztuki
cebula : 1 sztuka
czosnek : 3 ząbki
masło : 2 łyżki
mąka : 2 łyżki
mleko : 1 szklanka
świeża natka pietruszki : pęczek
Przygotowanie:
Wywar doprowadzam do wrzenia.
Do ryby dodaję sól, pieprz i chrzan do smaku, wyrabiam i przepuszczam przez maszynkę.
Z mielonej ryby formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, maczając ręce w zimnej wodzie.
Wkładam pulpety do gotującego się wywaru, kiedy wypłyną na powierzchnię dodaję obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Na maśle podsmażam cebulę i czosnek, dodaję do garnka z zupą.
Mleko mieszam z mąką i powolnym strumieniem dodaję do zupy stale mieszając.
Doprawiam solą i pieprzem, gotuję, aż ziemniaki będą miękkie.
Przed podaniem posypuję pietruszką
.
Jeśli chodzi o wywar to gotuję go z resztek (głowy, kręgosłupy, płetwy ryb), które pozostały po oddzieleniu mięsa ze sprawianej ryby (miałam tym razem mieszankę - karasia, szczupaka i karpia).
Lubię dodawać kilka gatunków ryb, wtedy bulion jest bardziej esencjonalny.
Dla lepszego wydobycia smaku uprzednio je kawałkuję.
Oczy i skrzela usuwam, ponieważ pozostawione dają gorzki posmak.
Do resztek dorzucam obrane czyste warzywa - marchew, pietruszka, kawałek pora, dodaję dwa ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy, doprawiam solą i pieprzem.
Wywar przecedzam, a ugotowaną marchew i pietruszkę dzielę na plasterki i dodaję do zupy.
Smacznego !!!
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2013/05/zupa-rybna-z-pulpecikami.html