Wykonanie
Najbardziej "niedzielnym" obiadem jest dla mnie potrawka z
kurczaka, najlepiej z
marchewką na słodko i
kubkiem rosołu. Kiedy byłam mniejsza oczywiście za nią nie przepadałam, w szczególności za
rodzynkami w sosie
cytrynowym, ale do pewnych rzeczy trzeba dojrzeć :) Przepis na tradycyjną maminą potrawkę innym razem, dzisiaj przepis na moją wariację na temat tego dania, której przygotowanie zajmuje maksymalnie pół godziny, a prezentuje się godnie niedzielnego obiadu.


Składniki dla 2 osób:200 g
ryżu1 mały filet z
piersi z kurczaka1
cytrynaok. 3 łyżek
mąki2
gruszkikiść
winogronsól,
pieprz cytrynowyłyżka
miodu100 g
śmietany2 łyżki
oliwy1
jajkocukierpietruszkaRyż zagotować wg instrukcji podanej na opakowaniu.
Mięso umyć, oczyścić z błon i przekroić wzdłuż tak, by powstały 4 średniej grubości płaty. Włożyć
mięso do naczynia żaroodpornego, wysmarować
miodem.
Cytrynę umyć dokładnie, zetrzeć skórkę i posypać nią
mięso.
Gruszki przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i ułożyć na
mięsie. Skropić je połową
cytryny i 2 łyżkami
oliwy, posolić i popieprzyć posypać
pietruszką, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika.Kiedy
mięso się upiecze/udusi w piekarniku wyjąć je, a następnie do garnka odlać powstały
wywar. Dodać do niego sok z pozostałej
cytryny i 100 ml
wody.
Jajko roztrzepać i połączyć ze
śmietaną.
Mąkę wymieszać z 1/2 szklanki zimnej
wody.
Wywar w garnku zagotować, następnie zmniejszyć ogień i przez sitko, by nie powstały grudki wlać
mąkę intensywnie mieszając. Całość musi być bardzo gęsta, jeśli nie jest, wlać więcej
mąki. Na koniec dodać
jajko zmieszane ze
śmietaną i wymieszać. Posłodzić do smaku.Ugotowany
ryż polać sosem, posypać
pietruszką oraz świeżymi
winogronami. Podawać z pieczoną
piersią z kurczaka.