ßßß Cookit - przepis na Chłodnik

Chłodnik

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Chłodnik
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 1
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
cukier według uznania
kwas buraczany 250 mililitrów
śmietana 250 mililitrów
mleko zsiadłe 500 mililitrów
botwiny 1 sztuk
sok cytrynowy 1 łyżek stołowych
jajka 4 sztuk
pieczona cielęcina 150 gramów
ogórek 1 sztuk
szczypiorek 1 sztuk
rzodkiewka 1 sztuk
sól według uznania
Wykonanie:
Botwinę dokładnie umyć, łodygi i liście posiekać. Zalać niewielką ilością wody, dodać łyżkę soku cytrynowego i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Ostudzić. Ogórek umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę i posolić. Szczypiorek i koperek opłukać i drobno pokroić. Umyte rzodkiewki pokroić na cienkie plasterki. Jajka obrać i pokroić na ćwiartki. Cielęcinę pokroić w kostkę. W dużym, kamiennym garnku ubić trzepaczką zsiadłe mleko. W oddzielnym naczyniu ubić śmietanę, dodać do zsiadłego mleka i jeszcze przez chwilę ubijać. Następnie wlać kwas buraczany i ostudzoną botwinę. Dodać pokrojone ogórki, rzodkiewkę, koperek, szczypiorek i mięso. Doprawić solą i cukrem. Wymieszać i wstawić do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem do każdej porcji dodać ćwiartki jajek. Oddzielnie podać młode kartofelki polanę stopioną margaryną.
Autor: wieslawal64
Zobacz inne przepisy użykownika!
Inne
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6112/Chlodnik