Wykonanie
« Powrót  Chłodnik
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 1Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
cukier według uznania
kwas buraczany 250 mililitrów
śmietana 250 mililitrów
mleko zsiadłe 500 mililitrówbotwiny 1 sztuk
sok cytrynowy 1 łyżek stołowych
jajka 4 sztukpieczona
cielęcina 150 gramów
ogórek 1 sztuk
szczypiorek 1 sztuk
rzodkiewka 1 sztuk
sól według uznaniaWykonanie:Botwinę dokładnie umyć, łodygi i liście posiekać. Zalać niewielką ilością
wody, dodać łyżkę
soku cytrynowego i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Ostudzić.
Ogórek umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę i posolić.
Szczypiorek i
koperek opłukać i drobno pokroić. Umyte
rzodkiewki pokroić na cienkie plasterki.
Jajka obrać i pokroić na ćwiartki.
Cielęcinę pokroić w kostkę. W dużym, kamiennym garnku ubić trzepaczką
zsiadłe mleko. W oddzielnym naczyniu ubić
śmietanę, dodać do
zsiadłego mleka i jeszcze przez chwilę ubijać. Następnie wlać
kwas buraczany i ostudzoną botwinę. Dodać pokrojone
ogórki,
rzodkiewkę,
koperek,
szczypiorek i
mięso. Doprawić
solą i
cukrem. Wymieszać i wstawić do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem do każdej porcji dodać ćwiartki
jajek. Oddzielnie podać
młode kartofelki polanę stopioną
margaryną.Autor: wieslawal64Zobacz inne przepisy użykownika!InneZupyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: