Wykonanie
Powiem tak, na romantyczną kolację nie jest to najlepsze danie,
imbir i
czosnek są bardzo intensywne. Jakby nie było to smaki Indii, więc intensywnie musi być .... i jest ..... ku mojej uciesze :)Ja ubóstwiam kuchnię indyjską i zaczynam się powoli rozkręcać z indyjskimi
smakami w mojej kuchni, także c.d.n. ... jeżeli ktoś zainteresowany :)Źródło: Indian SimmerSkładniki:Marynata700 g
piersi z kurczaka1 łyżeczka
pieprzu cayenne1 1/2 łyżeczki pasty
imbirowo-czosnkowej (w przypadku braku gotowej, wystarczy zmielić
imbir i
czosnek w równych proporcjach na gładko)1 1/2 łyżeczki sproszkowanej
kolendry1 łyżeczka
garam masala1/2 szklanki
jogurtu2 łyżeczki
soku z cytrynySos
Masala400 g
pomidorów z puszki2 łyżki pasty
imbirowo-czosnkowej1 łyżka sproszkowanej
kolendry1 1/2 łyżeczki
pieprzu czarnego1 łyżeczka
garam masala1 łyżeczka nasion
kopru włoskiego (zmielić!)1/3 szklanki
śmietanki kremówki2 łyżki ghee (sklarowane
masło lub
oliwa)1 łyżeczka
soliświeża
kolendra (opcjonalnie)Wykonanie:Marynata :
Kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w grubszą kostkę. Do miski przekładamy
jogurt i mieszamy go z
sokiem z cytryny i resztą przypraw marynaty. Wkładamy
kurczaka i dokładnie mieszamy z marynatą. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki lub całą noc.
Kurczaka następnie grillujemy na suchej patelni po obu stronach i odkładamy.Sos
Masala :
Pomidory z puszki zblendować i odstawić. Przygotować
przyprawy, zmielić lub utłuc w moździerzu jeżeli mamy nasiona.W większym rondlu rozgrzać ghee lub
oliwę, dodać pastę
imbirowo-
czosnkową i podgrzewać ok.2 minut aż zapach przeniknie w tłuszcz. Dodać
sypkie przpyrawy:
kolendrę,
pieprz,
garam masalę,
koper włoski. Podsmażyć krótko i dodać
pomidory z puszki, dusić wszystko ok. 10 minut -
woda z
pomidorów powinna znacznie odparować i sos będzie gęściejszy. Wówczas dodajemy
kurczaka i
śmietankę i doprawiamy
solą. Gotujemy jeszcze wszystko przynajmniej 5 minut i wyłączamy gaz. Przed podaniem danie powinno "odpocząć" ok.10 minut, żeby aromaty się połączyły.Najlepiej smakuje z
chlebkiem naan lub
ryżem.