ßßß Cookit - przepis na Kurczak Tikka Masala

Kurczak Tikka Masala

nazwa

Wykonanie

Powiem tak, na romantyczną kolację nie jest to najlepsze danie, imbir i czosnek są bardzo intensywne. Jakby nie było to smaki Indii, więc intensywnie musi być .... i jest ..... ku mojej uciesze :)
Ja ubóstwiam kuchnię indyjską i zaczynam się powoli rozkręcać z indyjskimi smakami w mojej kuchni, także c.d.n. ... jeżeli ktoś zainteresowany :)
Źródło: Indian Simmer
Składniki:
Marynata
700 g piersi z kurczaka
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 1/2 łyżeczki pasty imbirowo-czosnkowej (w przypadku braku gotowej, wystarczy zmielić imbir i czosnek w równych proporcjach na gładko)
1 1/2 łyżeczki sproszkowanej kolendry
1 łyżeczka garam masala
1/2 szklanki jogurtu
2 łyżeczki soku z cytryny
Sos Masala
400 g pomidorów z puszki
2 łyżki pasty imbirowo-czosnkowej
1 łyżka sproszkowanej kolendry
1 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1 łyżeczka garam masala
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego (zmielić!)
1/3 szklanki śmietanki kremówki
2 łyżki ghee (sklarowane masło lub oliwa)
1 łyżeczka soli
świeża kolendra (opcjonalnie)
Wykonanie:
Marynata : Kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w grubszą kostkę. Do miski przekładamy jogurt i mieszamy go z sokiem z cytryny i resztą przypraw marynaty. Wkładamy kurczaka i dokładnie mieszamy z marynatą. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki lub całą noc.
Kurczaka następnie grillujemy na suchej patelni po obu stronach i odkładamy.
Sos Masala : Pomidory z puszki zblendować i odstawić. Przygotować przyprawy, zmielić lub utłuc w moździerzu jeżeli mamy nasiona.
W większym rondlu rozgrzać ghee lub oliwę, dodać pastę imbirowo-czosnkową i podgrzewać ok.2 minut aż zapach przeniknie w tłuszcz. Dodać sypkie przpyrawy: kolendrę, pieprz, garam masalę, koper włoski. Podsmażyć krótko i dodać pomidory z puszki, dusić wszystko ok. 10 minut - woda z pomidorów powinna znacznie odparować i sos będzie gęściejszy. Wówczas dodajemy kurczaka i śmietankę i doprawiamy solą. Gotujemy jeszcze wszystko przynajmniej 5 minut i wyłączamy gaz. Przed podaniem danie powinno "odpocząć" ok.10 minut, żeby aromaty się połączyły.
Najlepiej smakuje z chlebkiem naan lub ryżem.
Źródło:http://ziolkowkuchni.blogspot.com/2014/03/kurczak-tikka-masala.html