Bardzo smaczne i sycące klopsiki wołowo-wieprzowe na sposób grecki. Ciekawe w smaku, podawane z pysznym sosem pomidorowym. Robiłam je ostatnio po raz kolejny z przepisu Pascala Brodnickiego. W sieci znalazłam też przepis na wegetariańskie keftedes z cukinii, które obiecałam sobie zrobić w najbliższym czasie. Tymczasem, zapraszam na mięsną ucztę rodem z Grecji!SKŁADNIKI(na 4 osoby)500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego3 cebulenatka pietruszkipuszka krojonych pomidorówdwie łyżki koncentratu pomidorowego4 kromki chleba60 g serasałatkowego typu greckiego80 g czarnych oliwek1 żółtkoćwierć szklanki mlekapół szkl. wodypół łyżeczki cynamonusólpieprzoliwaWYKONANIECebulę siekamy na mniejsze cząstki. Natkę pietruszki również. Nać oraz cebulę blendujemy razem.Powstałą mieszankę dzielimy na połowy. Jedną z nich podsmażamy dwie minuty na oliwie. Dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy dokładnie całość i podlewamy wodą. Gotujemy, aż sos zgęstnieje.Chleb obieramy ze skórki i rozdrabniamy na małe kawałki. Zalewamy je mlekiem. Dodajemy drugą połowę zmiksowanej cebuli z pietruszką, mięso, pokrojone oliwki i ser grecki. Dorzucamy do tych składników żółtko, cynamon i pieprz. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Dłonie smarujemy oliwą i formujemy z mięsa małe pulpeciki, które smażymy na rozgrzanej oliwie.Pulpeciki wkładamy do sosu i dusimy kilka minut.